Světová jednička pokořila další milník. Už jsem ani nedoufala, přiznala

- Filip Lefenda

Iga Šwiateková se v pondělí opět zapsala do historie. Stala se jubilejní desátou hráčkou, která na čele žebříčku WTA zdolala metu osmdesáti týdnů strávených v pozici světové jedničky.

Šwiateková se do absolutního popředí ženského pořadí vyšvihla poprvé 4. dubna loňského roku. Post žebříčkové královny jí patřil nepřetržitě dlouhých 75 týdnů.

Po letošním US Open ji na čele vystřídala běloruská ranařka Aryna Sabalenková. Ne však na dlouho. Dvaadvacetiletá Polka ovládla zkraje listopadu závěrečný Turnaj mistryň a poté, co v mexickém Cancúnu vyhrála všech pět zápasů bez ztráty jediného setu, usedla zpět na pomyslný trůn.

Od pondělka si v této roli užívá už svůj osmdesátý týden. V historických tabulkách již dříve překonala Dánku Caroline Wozniackou, která platila za singlovou jedničku 72 týdnů, a dostala se před ni v této statistice na desáté místo.

Během minulé sezony ovládla Šwiateková osm turnajů. Letos přidala do sbírky dalších šest trofejí. Obhájila mimo jiné triumf na Roland Garros. Coby světová jednička tak přezimuje Šwiateková druhým rokem po sobě.

„Podmínky na Turnaji mistryň byly složité. Být zase světovou jedničkou je splněný sen. Už jsem ani nedoufala, že by se mi to mohlo ještě letos podařit. Spíše jsem vyhlížela příští sezonu. Takže jsem opravdu šťastná,“ prohlásila před časem čtyřnásobná grandslamová šampionka.