První várka divokých karet udělena! Pořadatelé Australian Open pomohli i bývalé šampionce

- Marek Bartošík

Organizátoři Australian Open odtajnili jména úvodních sedmi držitelů divoké karty do hlavní soutěže prvního grandslamu sezony. Kromě šesti domácích tenistů a tenistek se dočkala i dánská hvězda Caroline Wozniacká, která je vítězkou turnaje z roku 2018. Bývalá světová jednička se vrátila na dvorce letos v létě, kdy se zúčastnila akcí na severoamerických betonech.

Australian Open má pro Caroline Wozniackou (242.) speciální význam. V roce 2018 tam vybojovala po dlouhém čekání a úsilí vytoužený grandslamový titul, když ve finále udolala Rumunku Simonu Halepovou.

O dva roky později se populární Dánka v Melbourne rozloučila s profesionální tour. Poté se věnovala společnému životu se svým manželem Davidem Leem a na svět přivedla dcerku Olivii a syna Jamese.

Jak se ale ukázalo, třiatřicetiletá Wozniacká neřekla na okruhu své poslední slovo. Vrátila se v srpnu na tisícovce v Montréalu, kde ji ve druhém kole zastavila Markéta Vondroušová. Po nevydařeném turnaji v Cincinnati se dánská hvězda přesunula do New Yorku a na tamním US Open pronikla až do osmifinále.

Nyní je jisté, že se vítězka 30 turnajů ve dvouhře představí i na úvodním grandslamu nové sezony. „Na Melbourne mám spoustu nádherných vzpomínek, vítězství na Australian Open je nejzářivějším okamžikem mé kariéry. Melbourne je jedno z mých nejoblíbenějších měst a už se nemůžu dočkat, až ho budu sdílet s rodinou a dětmi,“ řekla pořadatelům Wozniacká.

Dalšími držiteli divokých karet jsou domácí Kimberly Birrellová (113.), Olivia Gadecká (127.), Taylah Prestonová (202.), James Duckworth (116.), Marc Polmans (150.) a Adam Walton (178.). O zbylých jménech bude jasno v následujících dnech a týdnech.

Australian Open 2024 se uskuteční v termínu 8. až 28. ledna, hlavní soutěž začne tentokrát už v neděli 14. ledna. V posledním ročníku se radovali z trofeje Novak Djokovič a Aryna Sabalenková.