Halové MČR: Valentová předvedla suverénní jízdu, Černý obhájil titul

- Marek Bartošík

Na přelomu listopadu a prosince se uskutečnilo halové mistrovství České republiky ve dvouhře a ve čtyřhře. Zatímco muži zápolili v Liberci, ženy hrály v Havířově. Z triumfu ve dvouhře se radovali Matyáš Černý a Tereza Valentová, v deblové disciplíně uspěli Jakub Vrba s Ondřejem Štětkou a Kristýna Tomajková s Julií Paštikovou.

Pouze jediný set ztratila Tereza Valentová při své cestě za republikovým triumfem v Havířově. Šestnáctiletá členka pražské Sparty, která si letos zahrála finále juniorky na US Open, nadělila svým soupeřkám na republikovém šampionátu hned čtyři kanáry!

Valentová musela do rozhodujícího setu pouze jednou, a to ve druhém kole (osmifinále) proti Gabriele Škrabalové (5:7, 6:3, 6:0). Souboj o trofej už byl daleko jednoznačnější záležitostí, když Valentová přehrála Julii Paštikovou 6:3 a 6:0.

Patnáctiletá Paštiková přidala ke stříbru ze dvouhry ještě zlato ze čtyřhry, kde spojila síly s osmnáctiletou Kristýnou Tomajkovou. Členky prostějovského klubu ve finále porazily zkušenější dvojici Linda Ševčíková, Karolína Kubáňová 6:4 a 6:3.

Na úspěšnou obhajobu titulu dosáhl v Liberci domácí zástupce Matyáš Černý. Dvaadvacetiletý tenista si až do finále počínal zcela suverénně, když svým protivníkům nechal vždy maximálně čtyři gemy. Až v závěrečném utkání svedl urputnou bitvu s Vojtěchem Marešem, kterého udolal 6:4, 6:7(5) a 6:4.

Titul z mužské čtyřhry se stal kořistí Jakuba Vrby (TK Sparta Praha) a Ondřeje Štětky (TJ Radlice). Jejich cesta pavoukem nebyla snadná, v semifinále museli zvládnout napínavý supertiebreak proti páru Štěpán Baum, Jakub Novák (1:6, 7:5, 10:8). Ve finále si Vrba a Štětka poradili s duem Jan Klimas, Filip Hanzelín 6:1 a 7:6(7).

Kompletní výsledky naleznete ZDE a ZDE.