Jak z jiné dimenze! Macháč zavzpomínal na zápas s Djokovičem, s nímž padl až v tiebreaku třetí sady

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč má za sebou nejlepší sezonu své dosavadní kariéry. Vyhrál dva challengery, pevně se usadil v první světové stovce a zahrál si s řadou předních tenistů okruhu ATP. Jedním z největších zážitků pro něho byl únorový zápas 1. kola v Dubaji, kde se utkal s Novakem Djokovičem a v dramatické bitvě padl až po dvou a půl hodinách 3:6, 6:3, 6:7(1).

Pro spoustu tenistů je svátkem, pokud si mohou zahrát proti nejlepšímu hráči historie, kým Novak Djokovič jednoznačně je. A ještě větším zážitkem pak je, pokud jsou schopní se srbskou superstar držet krok a pořádně ji potrápit.

Stejně tak ale drtivá většina hráčů ví, že porazit Djokoviče je něčím, co se jen tak nepoštěstí. Když totiž šestatřicetileté světové jedničce teče do bot, dokáže přepnout na jiný výkonnostní level. Jako by byl Srb ze zcela jiné dimenze.

Své o tom ví i třiadvacetiletý Macháč, který se minulý týden představil během Davis Cupu ve španělské Málaze a pro španělský deník Punto de Break zavzpomínal právě na svou zkušenost s hrou čtyřiadvacetinásobného grandslamového šampiona. Ač se Macháčovi povedlo ve třetím setu dorovnat z 2:4 na 4:4 a vykřesat naději na senzaci, v podstatě nedostal příležitost, aby o vítězství bojoval.

„Vím, že mám úroveň, že mohu hrát proti nejlepším, ale i tak je vždy výjimečnou událostí, když je možné čelit legendě jakou je Novak. V takovou chvíli je zcela normální, když jste trochu nervózní,“ vyprávěl pro Punto de Break. „Každý je nervózní a byl to i můj případ.“

Macháč se po úvodní sadě zlepšil a druhý set ovládl díky jedinému brejku. Djokoviče dokázal vlastním podáním udržet na uzdě. „Po prvním setu jsem začal cítit míček o poznání lépe, dostal jsem do své hry sebedůvěru. Ve třetím setu jsem pak prohrával 2:4, ale byl jsem schopný prorazit mu servis a vyrovnat skóre zápasu. Ale v tu chvíli jsem viděl skutečnou úroveň Novakova tenisu,“ podotkl český tenista.

„Jakmile jsem prorazil jeho servis, nedostal jsem už žádnou příležitost, jak se na returnu k jeho podání přiblížit, a to ani v tiebreaku,“ pokračoval Macháč. „Neustále jsem byl pozadu. On to viděl, cítil to a proto je nejlepší. I když se proti němu zlepšíte, je schopný proti vám najít zase jinou zbraň.“

Ač se Macháč snažil tehdy něco s výsledkem udělat a poctivě si podržel svá zbylá podání, v tiebreaku prohrál jednoznačně 1:7. Byl na sebe ovšem i tak velmi hrdý, vždyť Djokoviče na kurtu trápil takřka dvě a půl hodiny. „Byla to skvělá zkušenost. Dokázal jsem si, že mám schopnost hrát proti nejlepšímu hráči historie,“ dodal s úsměvem.