Fanynka chytila raketu Djokoviče, teď ji draží v aukci. Na kolik si přijde?

- Filip Lefenda

Rok 2016. Novak Djokovič pod Eiffelovou věží prolomil bídnou finálovou bilanci a došel si na čtvrtý pokus konečně pro premiérový titul z Roland Garros – jediný, který mu v grandslamové sbírce stále scházel. Nezapomenutelný byl triumf nad Britem Murraym nejen pro srbského rekordmana, ale i pro jistou Abby Dohertyovou. Proč?

Djokovič po svém zkompletování kariérního grandslamu v euforii vhodil svou vítěznou raketu mezi diváky. A právě tenisová fanynka z Portlandu byla onou šťastnou, která si ze zaplněného dvorce Philippa Chatriera vzácný suvenýr odnesla.

„Blížil se přímo k nám. Zpozorněla jsem. A pak ji prostě hodil mezi nás do davu. Zasáhla mou ruku a odrazila se na zem. Rychle jsem k ní sprintovala, přišlápla ji nohou a poté popadla za rukojeť. Musela jsem ji držet opravdu pevně,“ vzpomíná na úlovek cenného artiklu Dohertyová.

„Poté jsem se Novaka snažila odchytit v místě, kudy hráči odchází z kurtu. Chtěla jsem, aby mi raketu podepsal. V chumlu dalších lidí jsem ale nedokázala dostatečně upoutat jeho pozornost,“ pokračovala jednatřicetiletá Američanka. Do francouzské metropole tehdy vyrazila se svou rodinou. Zájezd pořídila její babička coby dárek k jubilejním padesátým narozeninám Abbyina otce.

Djokovičova raketa nyní bude měnit majitele. Dohertyová se odhodlala k prodeji, což údajně nebylo vůbec jednoduché. „Šlo o opravdu těžké rozhodnutí. Na druhou stranu mi ležela šest let ve skříni,“ přiznala.

Náčiní nyní již čtyřiadvacetinásobného grandslamového šampiona draží v aukci a těšit se zřejmě může na hodně štědrý výdělek. Aktuálně má nabídku na částku téměř 26 tisíc dolarů (přes 577 tisíc korun). Experti se nicméně domnívají, že by se konečná suma mohla vyšplhat přes hranici 100 tisíc dolarů (téměř 2 a čtvrt milionu korun). Do konce aukce zbývají necelé dva dny.