Dvouměsíční improvizace místo dlouhé stopky. Belgičan svérázně čelil zranění

- Marek Bartošík

Takové zranění, jakým je přetržení vazu v zápěstí, za standardních okolností vyřadí tenistu ze hry na dlouhé měsíce. Belgičan Zizou Bergs (153.) i s tímto handicapem hrál, ze svého repertoáru ale musel vypustit obouručný bekhend, aby nezatěžoval zraněné levé zápěstí. Nyní už je čtyřiadvacetiletý Bergs zdravotně fit a může těžit i z výrazně lepšího čopovaného bekhendu.

Když Zizou Bergs v červenci pronikl z kvalifikace až do čtvrtfinále turnaje ATP v Gstaadu, patrně pomýšlel na výrazný žebříčkový vzestup. Namísto toho si ale hned na následujícím challengeru v Zugu poranil při bekhendovém úderu v deblovém utkání levé zápěstí.

„Od té chvíle to byl můj poslední bekhend a už další den v singlu jsem hrál pouze slice,“ ohlédl se za svým rozhodnutím Bergs, který se tehdy pohyboval kolem 150. místa v žebříčku.

Belgičan absolvoval po návratu domů vyšetření, kde doktor odhalil přetržení vazu v zápěstí. Tenista se mohl rozhodnout pro operaci, v takovém případě by ale vypadl z akce na čtvrt až půl roku. Nakonec zvolil pouze měsíční rehabilitaci a na kurty se vrátil včas na kvalifikaci US Open.

Od newyorského grandslamu až po říjnový turnaj ATP v Antverpách využíval pouze bekhendový slice (čop) a sledoval, jak se postupně lepší stav jeho levého zápěstí.

„Inspiroval mě (Corentin) Moutet, protože jsem věděl, že měl stejný problém a že udělal totéž. V opačném případě jsem mohl být mimo tři nebo čtyři měsíce. A vím, jak těžké je vrátit se po pauze zpět,“ vysvětlil Bergs.

Jeho rozhodnutí mu sice přineslo pouze jedinou výhru v šesti utkáních, Bergs ale poukázal na důležitý vedlejší efekt. „Cítím, že jsem hodně zlepšil forhend, servis a voleje,“ pochvaloval si. A co čopovaný bekhend? „Rozdíl mezi počátečním a konečným stavem je pozoruhodný!“ usmál se.

Bergs se po „znovuoživení“ svého obouručného bekhendu dočkal triumfu na challengeru v kanadském Drummondvillu, na turnaji stejné kategorie v Calgary si zahrál čtvrtfinále. Do stejné fáze postoupil i v japonském Jokkaiči, kde ho v pátek čeká další utkání.

„Jsem odhodlaný dostat se do Top 100. Opravdu věřím, že mám úroveň, abych tam byl a zůstal,“ doplnil 153. tenista žebříčku, jehož maximem je zatím 112. příčka z letošního února.