Čtvrtý úspěšný tříseťák! Forejtek na challengeru otočil souboj s nasazenou čtyřkou

- Marek Bartošík

Jonáš Forejtek (627.) si připsal už čtvrté vítězství na antukovém challengeru ve španělském Maspalomas a i tentokrát uspěl po třísetové bitvě. Český kvalifikant porazil v osmifinále nasazenou čtyřku Ivana Gachova (176.) po obratu 2:6, 6:4, 6:3 a poprvé od loňského října postoupil do challengerového čtvrtfinále.

Dvaadvacetiletý Čech vstoupil do utkání s favorizovaným Ivanem Gachovem čtyřmi prohranými gemy a ztrátu dvou brejků už nedohnal. Ve druhé sadě si tenisté drželi servisy až do posledního gemu, kdy se Forejtek prosadil na returnu a vynutil si rozhodující dějství.

V něm český mladík hned na úvod odvrátil pět brejkbolů ruského soupeře a poté rozhodl o své výhře brejkem ze čtvrtého gemu. V závěrečné hře ještě otočil stav 0:30 při svém podání, přičemž využil druhý mečbol. Levou rukou hrajícímu Gachovovi nepomohlo k úspěchu ani třináct es.

Kvalifikant Forejtek má za postup do čtvrtfinále jistý přísun 20 bodů do žebříčku, v aktuálním živém pořadí mu patří už 533. místo (+94 pozic). Jeho rankingovým maximem je 217. příčka z loňského srpna.

O posun do elitní pětistovky zabojuje český vítěz tří turnajů ITF ve čtvrtfinále proti Španělovi Danielovi Rinconovi (193.), který je v pavouku nasazenou sedmičkou.

eó Hotels Maspalomas Challenger (muži, ESP, 73 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
JONÁŠ FOREJTEK (627.) – Ivan Gachov (176.) 2:6, 6:4, 6:3