Jsou nezávislí smluvní partneři. ATP ani WTA nebudou za exhibici v Rusku hráče trestat

- Jan Vojkůvka

Tenisté a tenistky, kteří se rozhodnou od 1. do 3. prosince odehrát exhibiční turnaj v ruském Petrohradu, nebudou profesionálními okruhy nijak popotahováni. ATP i WTA vydaly prohlášení, že budou respektovat rozhodnutí hráčů a nebudou jim bránit v tom, že budou ve volném čase hrát na neoficiálních akcích.

„Tato událost není přidružena k WTA, stejně tak WTA nepodporuje pořádání této události,“ vydal k petrohradskému exhibičnímu turnaji prohlášení ženský okruh. „Hráči soutěží na WTA Tour jako nezávislí smluvní partneři a podle vlastního uvážení se mohou mimo sezonu zúčastnit jakékoliv exhibice bez hrozby penalizace.“

Stejný postoj zaujala také mužská ATP. „ATP v současné době neklade žádná omezení na exhibice mimo sezonu. Hráči si jako nezávislí smluvní partneři mohou vybrat, kde budou soutěžit,“ stojí v prohlášení, které vyšlo v úterý, den po prohlášení WTA.

Akce, kterou sponzoruje ruský energetický gigant Gazprom, by se měli zúčastnit Roberto Bautista ze Španělska, Adrian Mannarino z Francie, Julia Putincevová a Alexandr Bublik z Kazachstánu, Viktorija Tomovová z Bulharska, Laslo Djere a Dušan Lajovič ze Srbska a Jasmine Paoliniová z Itálie. Z ruských tenistů by se měli představit Karen Chačanov, Anastasia Potapovová, Alexandr Ševčenko, Veronika Kuděrmetovová a Diana Šnajderová.

Pořadatelé turnaje v Petrohradu se snažili získat také ruské hvězdy Daniila Medveděva s Andrejem Rubljovem, kteří ale účast odmítli. Údajně byl poptáván i Španěl Rafael Nadal, jehož tým však rovněž odpověděl zamítavě.