Dál posouvá hranice. Djokovič překonal magický milník

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič se dál posouvá za hranice, které byly dříve nemyslitelné. Srbský tenista v pondělí překonal další milník a načal už pátou stovku týdnů na prvním místě světa. Dohromady na čele světového žebříčku strávil už takřka sedm a tři čtvrtě roku.

Minulý týden Djokovič zakulatil absolutní rekord ve dvouhře v počtu týdnů na čele světového žebříčku na 400. V pondělí načal pátou stovku, když na prvním místě světa zahájil svůj 401. týden. To je doslova neuvěřitelné číslo. Mezi muži je druhým nejlepším Roger Federer s 310 týdny, mezi ženami byla dlouho držitelkou absolutního singlového rekordu Steffi Grafová s 377 týdny.

Všechny ale dokázal Novak Djokovič už dávno nechat za zády. A posouvá hranici na hodnoty, který byly nemyslitelné.

Srbská superhvězda má navíc jistotu, že na čele zůstane minimálně do konce ledna 2024. To se mu bude počítat už 409. týden na trůnu.

Navzdory tomu, že Djokovičovi je už 36 let, to přitom nevypadá, že by nějak slábnul a jeho výkonnost klesala. Naopak, prožil fantastickou sezonu, během které vyhrál hned sedm titulů. Podmanil si Australian Open, Roland Garros, US Open i Turnaj mistrů. Triumfoval také na turnajích v Adelaide, Cincinnati a Paříži.

Na postu světové jedničky se letos pravidelně střídal se španělským mladíkem Carlosem Alcarazem. Srb znovudobyl první místo v září, kdy vyhrál newyorský grandslam. Definitivní jistotu přezimování na čele pak získal díky vítězství na Masters v Paříži a následné jedné porážce Alcaraze na ATP Finals.

Další metou, na kterou by Djokovič mohl teoreticky zaútočit, je absolutní rekord napříč všemi kategoriemi. Bývalý deblista Mike Bryan držel první místo světa ve čtyřhře neskutečných 506 týdnů. K překonání tohoto rekordu by Djokovič potřeboval být světovou jedničkou v součtu ještě dva roky.

Nemožné? U Djokoviče nikdy nevíte.