Definitivní tečka za profesionálním tenisem. Byla to slušná kariéra, říká Španěl

- Marek Bartošík

Především na antukových turnajích patřil Pablo Andújar dlouhá léta k potenciálním kandidátům na úspěch. A mnohokrát se mu to i povedlo, když ovládl čtyři akce ATP a jedenáct challengerů. Ve všech případech se radoval na své oblíbené antuce, na níž porazil i Rogera Federera či Dominica Thiema. Minulý týden se sedmatřicetiletý Andújar definitivně rozloučil se svou bohatou kariérou.

Po loňské sezoně, která byla pro Pabla Andújara ještě plnohodnotnou, byla ta letošní už pouze velmi skromnou. Španělský matador v ní odehrál na okruhu pouze deset turnajů, přičemž vyhrál jediné z jedenácti utkání. Poslední start kariéry si připsal minulý týden na antukovém challengeru ve Valencii, kde v úvodním kole prohrál se sedmnáctiletým krajanem Martinem Landalucem 3:6 a 2:6.

„Za všechna ta léta jsem se dočkal spousty zkušeností a dobrodružství, které ze mě udělaly takového člověka, jakým jsem. Tenisově se mi mohlo v kariéře dařit lépe, ale vše, co jsem udělal, jsem v tu chvíli považoval za nejpozitivnější možnost. Byla to slušná kariéra,“ hodnotil pro web ATP Andújar.

Rodák ze středně velkého španělského města Cuenca byl tenisovým profesionálem od roku 2003. Největších úspěchů dosáhl na antukových turnajích ATP, z trofejí se radoval v Casablance (2011, 2012), Gstaadu (2014) a Marrákeši (2018). Na grandslamech to dotáhl nejdále do osmifinále na US Open 2019. Na Masters v Madridu se před deseti lety probojoval až do semifinále.

Andújar byl v žebříčku ATP nejvýše na 32. místě, kde se objevil v červenci 2015. O rok a půl dříve měl na dosah vítězství nad svým slavnějším krajanem Rafaelem Nadalem, na antuce v Riu de Janeiru ale nevyužil dva mečboly a Nadalovi nakonec podlehl 6:2, 3:6 a 6:7(10).

Ve své kariéře zapsal šest výher nad členy elitní desítky světového žebříčku ATP. Před jeho houževnatostí a tenisovými schopnostmi se museli sklonit Fernando Verdasco (Miami 2011), Janko Tipsarevič (Cincinnati 2012), Tomáš Berdych (Valencie 2014), David Ferrer (Barcelona 2015), Roger Federer (Ženeva 2021) a Dominic Thiem (Roland Garros 2021).

Nyní si Andújar, který je otcem čtyř dětí, může užívat zaslouženého tenisového důchodu a společného času se svými blízkými.