Konec rozkoukávání! Cílem pro příští rok je žebříčkový posun, říká Lehečka

- Marek Bartošík

Rok 2023 přinesl Jiřímu Lehečkovi spoustu úspěchů a z toho vyplývající posun žebříčkem ATP. Zatímco na začátku sezony byl tenista z Kněžmostu na 81. místě, aktuálně se vyhřívá na 31. příčce. Lehečkovi se dařilo i v Davis Cupu, kde se svými týmovými parťáky dokráčel přes kvalifikaci a základní skupinu až do čtvrtfinále. Po těsné prohře v Málaze s Australany si český mladík dopřál několik dní oddechu a nyní už se pilně chystá na další výzvy.

Není čas zahálet! Jiří Lehečka si po konci sezony odpočinul a poté se vydal na španělský ostrov Tenerife, kde se s kondičním koučem Radkem Štěpánkem věnuje přípravě na další tenisový ročník. Ke dvojici se posléze připojí Lehečkův trenér Michal Navrátil, aby pomohl s přípravou po tenisové stránce.

„Teď je pro mě hlavní nabrat nějaký objem, ze kterého budu moci čerpat od 25. prosince, kdy odlétáme do Perthu,“ vyjádřil se na Davis Cupu v Málaze dvaadvacetiletý Lehečka, jenž se na přelomu prosince a ledna zúčastní druhého ročníku týmového United Cupu.

Český tenista se právě na United Cupu odrazil ke skvělým výsledkům v této sezoně. Už v lednu senzačně pronikl do čtvrtfinále Australian Open, následovalo semifinále v Dauhá, třetí kolo v Miami, osmifinále v Monte Carlu, osmifinále Wimbledonu a finále ve Winston-Salemu.

Mezi těmito úspěchy se vyskytovaly i nevydařené štace, jejichž počet chce Lehečka příští rok co nejvíce eliminovat.

„To je jedna z věcí, na které dennodenně pracujeme. Je to na dobré cestě, samozřejmě vždy to může být lepší. Tento rok bylo plno výsledků, kdy se nám to nelíbilo, naopak bylo dost zápasů, kdy jsem se cítil dobře. Celá sezona mi vyšla tak, jak jsem si představoval, i když to mohlo být lepší,“ zhodnotil Lehečka.

Je jedině škoda, že český mladík vyhrál po Davis Cupu ve Valencii pouze dva ze sedmi zápasů na elitním okruhu. Výchozí pozice světové jednatřicítky je ale pro sezonu 2024 i tak velmi dobrá.

„Pro mě je důležité se žebříčkově posouvat. Když příští rok skončím lépe, než jsem teď, tak to bude rozhodně posun. Je to náš cíl,“ řekl za celý tým Lehečka, kterému pomáhá jako mentor i někdejší čtvrtý hráč světa Tomáš Berdych.

„Tomáš přinesl nadhled a zkušenosti, jak se to má dělat, když chcete být nejlepší. Tento rok jsme se všichni oťukávali. Všechny turnaje jsem si odjel a vím, jaké to všude bylo. Teď je pro nás hlavní vstoupit do příštího roku naplno s jasně danými cíli. Už není čas ztrácet čas diskusemi, co je dobré a co ne. Bude to čistě o výsledcích a abych byl na každý zápas stoprocentně připraven,“ odhodlaně dodal Lehečka.