Největší juniorský titul kariéry ve dvouhře! Patnáctiletá Samsonová je už světovou čtyřkou

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Laura Samsonová slaví obrovský úspěch! V mexické Méridě vyhrála juniorský turnaj druhé nejvyšší kategorie, tzv. pětistovku. K nejcennější singlové trofeji dokráčela bez ztráty setu a ve finále porazila 6:3, 6:4 juniorskou světovou sedmičku Kaitlin Quevedovou ze Spojených států. Svým triumfem si vylepšila své kariérní maximum na žebříčku ITF, kde jí od pondělí náleží čtvrté místo.

Tenistka pražské Sparty, která letos zazářila ziskem wimbledonského titulu ve čtyřhře společně s Alenou Kovačkovou, doposud ve dvouhře vyhrávala pouze menší turnaje kategorií J60 a J30. Na mexické antuce ale předvedla spanilou jízdu a ukořistila titul na turnaji kategorie J500, což je po grandslamech druhá nejvyšší kategorie mezi juniorkami.

Svůj úspěch navíc znásobila tím, v jakém stylu si pro nejcennější trofej dokráčela. V šesti zápasech neztratila ani jeden set, uštědřila dva kanáry a kromě semifinále s Američankou Arianou Anazagasty-Pursoovou, se kterou musela v prvním setu do tiebreaku a porazila ji 7:6(10), 6:1, se na kurtu vlastně ani příliš nezdržela.

Celý turnaj zahájila Samsonová drtivou výhrou 6:1, 6:0 nad Američankou Aoife Kuovou. Následně přehrála Srbku Petru Konjikušičovou 6:3, 6:2, rozdrtila Polku Moniku Stankiewiczovou 6:0, 6:2 a ve čtvrtfinále hladce porazila Bulharku Rositsu Denčevovou 6:2, 6:3.

Následoval zmíněný nejnáročnější zápas v semifinále s Anazagasty-Pursoovou a pak už jen nedělní finále, ve kterém dotáhla senzační turnaj do vítězného konce triumfem nad Kaitlin Quevedovou.

Samsonová má za sebou od Wimbledonu veleúspěšné období na juniorském okruhu. Byla ve finále velkého pražského turnaje na Spojích, dokráčela do semifinále US Open, hrála finále na třístovce v Pekingu a semifinále v japonské Ósace. Svými výkony si vysloužila účast na říjnovém juniorském Turnaji mistryň, kde skončila na konečném sedmém místě. Následně pomohla českému týmu do finále juniorského Billie Jean King Cupu. A pak už přišel fantastický úspěch v Méridě.

Nelze se tak divit, že se patnáctiletá Češka nadále dere juniorským žebříčkem směrem nahoru. V novém vydání kombinovaného rankingu jí náleží už čtvrtá pozice a je nejlepší českou tenistkou na žebříčku. Před Samsonovou jsou v pořadí už jen Alina Kornějevová, Clervie Ngounoueová a Renáta Jamrichová.

Svou formu se navíc Samsonová pokusí využít i tento týden k dalšímu úspěchu. Startuje totiž na prestižním juniorském turnaji v americkém Bradentonu.