Nejneuvěřitelnější emoce v kariéře. Takto Italové oslavili triumf v Davisově poháru

- Filip Lefenda

Vítězi letošního ročníku Davisova poháru se ve španělské Málaze stali tenisté Itálie. V populární soutěži družstev triumfovali po dlouhých 47 letech a teprve podruhé v historii, když o nedělní výhře nad Australany rozhodli Matteo Arnaldi s Jannikem Sinnerem už po dvouhrách.

Klíčovým se ukázalo být zejména vítězství Arnaldiho. Ten svedl s Alexeiem Popyrinem i potřetí v sezoně třísetovou bitvu, a ačkoliv nebyl od druhého dějství lepším hráčem, dokráčel si pro životní výhru 7:5, 2:6 a 6:4.

„Byl to hodně důležitý a emotivní zápas. V tomto roce jsem poprvé mohl reprezentovat svou zemi. Nynější finále se pak konalo jen měsíc poté, co nás opustil jeden z blízkých lidí – otec mé přítelkyně. I proto jsem chtěl strašně moc vyhrát,“ líčil vítěz tří letošních challengerů.

V rozhodujícím setu musel dvaadvacetiletý Ital otáčet všechny gemy na podání. Až na jeden, který obracel ze stavu 15:30, vždy čelil brejkbolům. Všech osm možností Popyrina ale postupně zlikvidoval. Australan poté za stavu 4:5 neustál tíhu okamžiku a přišel o servis. Ačkoliv získával více bodů než Arnaldi, ty klíčové zkrátka zvládal lépe rodák ze Sanrema.

„Od druhého a třetího setu to byl ode mě jeden z nejhorších výkonů v sezoně. Chtěl jsem ale bojovat a nakonec to klaplo. Je mi líto Alexeie, zasloužil si vyhrát. Byl lepším hráčem. Hodně mi pomohla podpora týmu z lavičky,“ uznal sportovně Arnaldi.

Italové byli rázem velice blízko triumfu. Do druhého singlu nominoval kapitán Volandri dle očekávání v životní formě hrajícího Jannika Sinnera. Ten porazil v sobotu hned dvakrát v rozmezí jediného dne světovou jedničku Novaka Djokoviče, a jeho triumf proti Alexi De Minaurovi tak měl být pouhou formalitou.

Běhavý Australan dělal, co mohl. Výraznou měrou přispěl k úrovni zápasu, přesto to stačilo na pouhé tři gemy. „Jsme jediným týmem, který si zahrál v posledních letech dvě finále po sobě. Znovu jsme byli velmi, velmi blízko. Bolí to, ale my se vrátíme. Myslím, že máme před sebou hodně velkou budoucnost,“ líčil dvanáctý hráč žebříčku po porážce 3:6 a 0:6.

Následovat tak mohly bujaré italské oslavy. „Tuto soutěž hraji už patnáct let a dnes to byla ta nejneuvěřitelnější emoce v mé kariéře,“ radoval se osmatřicetiletý Simone Bolelli, jenž byl coby deblový specialista nominován do čtyřhry. Na tu nakonec dojít nemuselo.

„Víme, že máme velký potenciál v každém z našich hráčů. Všichni jsme mladí, tedy kromě Simona. Ten nám zase dal spoustu zkušeností. Důležitá pro nás byla i podpora zraněného Mattea Berrettiniho,“ hodnotil italský hrdina Sinner.

„Vyhrát Davis Cup je opravdu výjimečný pocit. Uděláme všechno pro to, aby to nebylo naposledy. Jsme opravdu hladoví,“ doplnil čtvrtý hráč žebříčku ATP.