Los Davis Cupu 2024: Češi se vrátí po pěti letech domů, čeká je příjemný soupeř

- Jan Vojkůvka

Španělská Málaga, kde se odpoledne bude hrát finále letošního Davis Cupu, ještě před vyvrcholením mužské týmové soutěže hostila los kvalifikace Davisova poháru pro rok 2024. Součástí losu byl i český daviscupový tým, jenž byl určen jako šestý nasazený a dočkal se pro únorovou kvalifikaci velmi příjemného soupeře. Do České republiky přicestuje Izrael.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila, kteří letos úspěšně prošli kvalifikací přes Portugalsko, v září zvládli bez jediné porážky základní skupinu proti Španělsku, Srbsku a Jižní Koreji a postoupili do čtvrtfinále, v němž nestačili až na Australany, si v únoru zahrají před domácím publikem. Rozhodl o tom nedělní los Davis Cupu, který přisoudil českému týmu Izrael.

Proti Izraeli si Češi zahráli loni v září barážové utkání a na půdě soupeře zvítězili 3:1 na zápasy. V utkání tehdy dokázali Jiří Lehečka s Tomášem Macháčem rozhodnout o vítězství ve třech singlech a padli pouze v deblovém klání.

„Izrael je příjemný soupeř. Navíc budeme hrát doma,“ potěšil kapitána nedělní los. „Když jsem viděl soupeře jako Švýcarsko, Maďarsko a Belgie, tak to byli velice těžcí soupeři pro kvalifikační kolo. S Izraelem jsme si to před rokem vyzkoušeli, vyhráli jsme u nich 3:1 a určitě jsem s losem spokojený.“

Český tým se vrátí do domácího prostředí poprvé od roku 2019, kdy se hrála kvalifikace s Nizozemskem. „Jsem velice rád hlavně za kluky. Čeští fanoušci ještě tuhle mladou generaci, ať už Lehečku, Macháče, nebo Menšíka, neměli možnost vidět pořádně v akci. Jsem rád, že se budou moci ukázat na domácí půdě,“ poznamenal Navrátil.

Během losu bylo také oznámeno, že závěrečné play-off Davis Cupu 2024 se bude hrát opět v Málaze. Jistými účastníky základních skupin jsou finalisté letošního ročníku Australané a Italové, divoké karty obdrželo Španělsko a Velká Británie.

Kvalifikace se bude hrát buď 2. a 3. února, nebo 3. a 4. února. Termíny zápasů budou upřesněny.

Los kvalifikace Davis Cupu 2024
Kanada (1) – Jižní Korea
Srbsko (2) – Slovensko
Chorvatsko (3) – Belgie
Maďarsko – Německo (4)
Nizozemsko (5) – Švýcarsko
Česko (6) – Izrael
Ukrajina – USA (7)
Finsko (8) – Portugalsko
Tchaj-wan – Francie (9)
Argentina – Kazachstán (10)
Švédsko (11) – Brazílie
Chile (12) – Peru