Billie Jean King Cup: Česko obdrželo divokou kartu, s jistotou si zahraje finálový turnaj

- Petr Sumbal

Relativně krátce po vyvrcholení letošního ročníku Poháru Billie Jean Kingové byla rozlosována kvalifikace ročníku příštího. Šestnáct týmů bylo rozlosováno do dvojic, z nichž se postupující osmička kvalifikuje na finálový turnaj, který se odehraje ve Španělsku. Česka se ale kvalifikace týkat nebude, protože obdrželo od ITF divokou kartu. „Že se nám podařilo vybojovat pro Česko divokou kartu, je pro nás obrovským úspěchem,“ uvedl potěšeně prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Je to bezesporu skvělá zpráva. Ač by Češky byly v kvalifikaci nasazené a patřily by mezi kandidátky na postup, je divoká karta od ITF rozhodně příjemným dárkem. V kvalifikaci by českým reprezentantkám hrozily například Polky, za které by mohla nastoupit světová jednička Iga Šwiateková, nebo nepříjemné Brazilky, Belgičanky či Ukrajinky.

Tyto starosti ale může nyní nehrající kapitán českého týmu Petr Pála hodit za hlavu, kvalifikace se ho totiž týkat nebude.

„O divokou kartu byl obrovský zájem. Já jsem dostal prostor, abych na videokonferenci Billie Jean King Cup committee odprezentoval všechny důvody, proč si myslím, že bychom měli divokou kartu obdržet my,“ uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Následně proběhla diskuze a hlasování, ve kterém zvítězilo Česko před Spojenými státy a Velkou Británií.“

Samotné hlasování ale ještě o ničem nerozhodlo. „Výsledky hlasování byly jen doporučením pro řídicí výbor BJK Cupu, který posléze provedl konečné rozhodnutí, že to budeme my. Je pro nás velký úspěch, že se nám povedlo divokou kartu pro Česko vybojovat,“ prohlásil Kaderka, který zároveň řekl, že Česku k udělení divoké karty pomohlo mimo jiné to, že úspěšně uspořádalo úvodní ročník BJK Cupu v roce 2021 a má tři tenistky v první desítce.

Kromě Česka mají jistotu účasti na finálovém turnaji v Seville ještě domácí Španělsko a dále pak Kanada a Itálie, jakožto finalisté letošního ročníku.

V kvalifikaci bude zápolit šestnáct zemí, z nichž osm si zajistí postup na finálový turnaj. Kvalifikace se bude hrát 12. a 13. dubna 2024.

Los kvalifikace BJK Cupu 2024
Austrálie (1) – Mexiko
Švýcarsko (2) – Polsko
Francie (3) – Velká Británie
USA (4) – Belgie
Japonsko – Kazachstán (5)
Brazílie – Německo (6)
Slovensko (7) – Slovinsko
Ukrajina – Rumunsko (8)