Byl zapojen do sázení. Slovinský rozhodčí s bronzovým odznakem vyfasoval nekompromisní trest

- Jan Vojkůvka

Slovinský umpirový rozhodčí Marko Dučman byl za své zapojení do ovlivňování výsledků tenisových zápasů Mezinárodní agenturou pro tenisovou integritu (ITIA) nekompromisně potrestán. Sudí se zkušenostmi z turnajů ATP a WTA byl suspendován na deset let a šest měsíců. K tomu musí zaplatit pokutu ve výši 75 000 dolarů (56 250 dolarů je podmíněných).

Dučman byl zkušený rozhodčí a držitelem bronzového odznaku. Vedle turnajů ITF a challengerů se objevoval v minulosti i na nejvyšších okruzích ATP a WTA. Provizorně suspendován byl 8. září tohoto roku. Trest mu vyprší až 7. března 2034.

Do té doby se Dučman nesmí zúčastnit ani jako divák žádného oficiálního turnaje pod hlavičkou ITF, ATP, WTA či národních svazů.

Podle informací ITIA mu byly prokázány čtyři prohřešky proti antikorupčnímu tenisovému programu, včetně sázení na tenisové zápasy a manipulace s daty ze zápasů, ve kterých plnil roli umpirového rozhodčího, aby usnadnil sázení svým komplicům.

Slovinskému rozhodčímu hrozil doživotní zákaz vykonávání činnosti rozhodčího i navštěvování tenisových turnajů. K dobru byl Dučmanovi přidán fakt, že s ITIA během vyšetřování plně spolupracoval a přijmul svůj trest, aniž by se odvolával ke slyšení u nezávislého antikorupčního úředníka.

Nedá se očekávat, že by po vypršení suspendace ještě někdy mohl rozhodovat profesionální zápasy. Byť je pravdou, že i hříšníci z řad tenistů se po vypršení trestů mohou vrátit na kurty.