Davis Cup: Italové vystavili Srbsku stopku! Zahrají si o titul

- Jan Vojkůvka

Sobotní semifinále Davis Cupu ve španělské Málaze přineslo překvapivé rozuzlení! Z postupu do finále se radují Italové, kteří vystavili stopku favorizovanému Srbsku. O vítězství rozhodla závěrečná čtyřhra, ve které Jannik Sinner a Lorenzo Sonego porazili Novaka Djokoviče a Miomira Kecmanoviče 6:3, 6:4. Italové v neděli v souboji o titul vyzvou Australany.

Srbové v čele se světovou jedničkou Novakem Djokovičem měli smělé plány. Když v roce 2010 vyhráli Davis Cup, všichni členové týmu si oholili hlavy. Tentokrát chtěli Srbové vyskočit z letadla, pokud by se jim povedlo dokráčet až k zisku salátové mísy.

Tento kousek však družina Viktora Troickiho nakonec neuskuteční. Jeho tým se vůbec nedostal do finále.

O všem rozhodla závěrečná čtyřhra, do které utkání dospělo. Po singlech bylo totiž vyrovnáno 1:1, což bylo poměrně překvapivé skóre.

Srbsko, které bylo před zápasem považováno za favorita, se dostalo do vedení zásluhou Miomira Kecmanoviče. Byť 55. hráč světa prohrál s Lorenzem Musettim první set v dramatickém tiebreaku, od druhého dějství kurtu vládl. Musettimu dokonce nenabídl ani jeden brejkbol a zvítězil 6:7(7), 6:2, 6:1.

V tu chvíli to vypadalo, že cestu Srbů do finále už nemůže nic zhatit. To však byla mylná představa. Světová jednička totiž v souboji hlavních hvězd obou týmů padla.

Novak Djokovič se s Jannikem Sinnerem utkal minulý týden hned dvakrát na Turnaji mistrů a bilanci měli soupeři vyrovnanou 1-1. Zatímco Sinner vyhrál v základní skupině, Djokovič dominoval finálovému utkání. A s napětím se čekalo, jaký průběh bude mít jejich daviscupové setkání.

První dvě sady si oba tenisté přivlastnili se skóre 6:2 a rozhodnout muselo až třetí dějství. Djokovič se v desátém gemu prokousal na returnu hned ke třem mečbolům, jenže nedokázal využít ani jeden. Hned v další hře pak ztratil své podání a z problémů už se nevymanil. Sinner po dvou hodinách a 35 minutách duel dopodával.

Do závěrečné čtyřhry nastoupili za Italy Jannik Sinner a Lorenzo Sonego, za Srby pak Novak Djokovič a Miomir Kecmanovič. Duel, který trval 96 minut, přinesl sice hodně zajímavou podívanou, avšak už od začátku Srbové tahali za kratší konec.

První set rozhodl brejk v šesté hře, po kterém italský pár dokázal dějství dopodávat. Ve druhém setu sice Srbové stáhli ve čtvrté hře ztrátu brejku z předchozího gemu a pak si vypracovali v šesté hře hned čtyři brejkboly, ale to bylo de facto z jejich strany vše.

Sinner se Sonegem si s problémy dokázali poradit a naopak sami v sedmém gemu zaútočili. Servis soupeřů se jim povedlo prorazit a nasměrovali se za postupem do finále. V desátém gemu sice ještě čelili jednomu brejkbolu, ale nakonec zápas úspěšně dopodávali.

A mohou se začít těšit na nedělní bitvu s Australany o titul šampiona Davis Cupu v roce 2023.

Davis Cup, Málaga
Semifinále
Itálie – Srbsko 2:1
Lorenzo Musetti (27.) – Miomir Kecmanovič (55.) 7:6(7), 2:6, 1:6
Jannik Sinner (4.) – Novak Djokovič (1.) 6:2, 2:6, 7:5
Sinner, Sonego – Djokovič, Kecmanovič 6:3, 6:4