Davis Cup: Itálie otočila čtvrtfinále s Nizozemskem, Srbové zdolali Brity už po singlech

- Redakce

Čtvrtfinálový program letošního Davis Cupu vyvrcholil ve čtvrtek dvěma zápasy. Italové v čele s finalistou Turnaje mistrů Jannikem Sinnerem otočili ve třech zápasech střetnutí s Nizozemskem, a postoupili tak do semifinále druhým rokem po sobě. Utkají se v něm se Srbskem. To zdolalo díky bodovým příspěvkům Miomira Kecmanoviče a Novaka Djokoviče Velkou Británii už po dvouhrách.

Itálové otočili utkání s Nizozemskem
Nizozemsko, které se pyšní ve španělské Málaze jednou z nejlepších deblových dvojic, dokázalo splnit první krok za postupem do semifinále přes silnou Itálii. Botic Van De Zandschulp (51.) udolal v dramatické třísetové bitvě Mattea Arnaldiho (44.) 6:7(6), 6:3, 7:6(7), když v rozhodujícím tiebreaku odvrátil tři mečboly a poslal svůj tým do vedení.

V souboji týmových jedniček porazil následně Jannik Sinner (4.) dle očekávání Tallona Griekspoora (23.), a sice za hodinu a čtvrt po setech 7:6(3) a 6:1. Finalista nedávného Turnaje mistrů Sinner nečelil v utkání ani jednomu brejkbolu a ztratil po prvním podání pouze tři výměny. Griekspoor držel krok jen v úvodním setu. V tom druhém přišel dvakrát o servis.

Čtvrtfinálový souboj tak musela rozhodnout až závěrečná čtyřhra. Strůjcem úspěchu byl čtvrtý hráč žebříčku ATP Jannik Sinner. Po výhře v singlu nastoupil po boku Lorenza Sonega i do deblu. V tom oba jmenovaní porazili bez ztráty podání 6:3 a 6:4 Tallona Griekspoora s Wesleym Koolhofem. O výsledku setů rozhodl shodně jediný brejk.

Srbové rozhodli už po singlech
Úvodní duel daviscupového čtvrtfinále mezi Srbskem a Velkou Británií vyšel lépe reprezentaci z Balkánu. Poslal ji do vedení Miomir Kecmanovič (55.), jenž porazil ve dvou zkrácených hrách 7:6(2) a 7:6(6) Jacka Drapera (60.).

Dvouhodinové střetnutí nenabídlo jediné ztracené podání. Čtyřiadvacetiletý Srb nečelil ani jednomu brejkbolu, o tři roky mladší soupeř čtyřem.

Po krajanuu Kecmanovičovi uspěl dle očekávání také Novak Djokovič (1.), jenž potvrdil roli obrovského papírového favorita nad Cameronem Norriem (18.). Toho zdolal i ve čtvrtém vzájemném utkání, tentokrát poměrem dvakrát 6:4. Rodák z Bělehradu nečelil v duelu brejkbolu.

Srbové si o finále zahrají v sobotu s Itálií.

Davis Cup, Málaga
Čtvrtfinále
Itálie – Nizozemsko 2:1
Matteo Arnaldi (44.) – Botic Van De Zandschulp (51.) 7:6(6), 3:6, 6:7(7)
Jannik Sinner (4.) – Tallon Griekspoor (23.) 7:6(3), 6:1
Sinner, Sonego – Griekspoor, Koolhof 6:3, 6:4

Srbsko – Velká Británie 2:0
Miomir Kecmanovič (55.)
– Jack Draper (60.) 7:6(2), 7:6(6)
Novak Djokovič (1.) – Cameron Norrie (18.) 6:4, 6:4
Djokovič, Lajovič – Salisbury, N. Skupski zrušeno