Na kluky jsem pyšný, čtvrtfinále je úspěch, říká Navrátil. Jak rozhodoval o čtyřhře?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MÁLAGY – Po dlouhých sedmi letech se český daviscupový tým pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila probojoval do čtvrtfinále. V něm pořádně zatápěl hvězdným Australanům, které na poslední chvíli zachránil obrat Alexe de Minaura proti Jiřímu Lehečkovi. Protinožci následně potvrdili roli favoritů v rozhodujícím deblu. „Čtvrtfinále je úspěch, ale je to škoda, protože si myslím, že v té kvalitě, co máme, jsme mohli jít do finále,“ hodnotil Navrátil.

Mladá česká parta měla ve čtvrtfinále Davis Cupu proti Australanům dlouho navrch, nakonec ale ukončila své působení v play-off v Málaze už po prvním utkání. Mezi nejlepší čtyřku pronikli Australané, kteří budou plnit roli obrovských favoritů proti outsiderům z Finska.

Jak se ohlížíte za celým čtvrtfinále s Austrálií pár desítek minut po porážce 1:2 na zápasy?
Je to těžká prohra, ale hlavně se ctí. Kluci předvedli výkon, který předváděli celou Valencii. Hráli jsme s velice kvalitním soupeřem. Začali jsme dobře. I když byl Tomáš unavený, protože měl předtím antibiotika a jeho nohy nebyly úplně ideální, udělal velice důležitý první bod. Měli jsme Australany trochu pod tlakem. To bylo vidět v dalším singlu. I když je Alex de Minaur fantastický tenista, Jirka zahrál nejlepší zápas od US Open. Když prohrál tiebreak, myslel jsem si, že to nebude dobré. Říkal jsem mu: „Jirko, pojď do toho, ještě není konec.“

A bylo to tak, Jiří Lehečka poté vedl ve třetí sadě 3:2 a 40:0 na returnu…
Tam byla škoda forhendu, kdy do toho Jirka šel a udělal chybu do sítě. A v závěru de Minaur zase dobře servíroval. Byl to nejdůležitější zápas, měli jsme šanci.

Naopak ve čtyřhře už dominovali Australané, přestože výsledek nepůsobí tak jednoznačně. Jak vypadalo vaše rozhodování o nominaci jednoho ze singlistů k Adamovi Pavláskovi?
Tomáš Macháč byl strašně unavený, a proto jsem se zeptal Jirky, jestli do toho půjde. Řekl, že jo, že je připravený a únava nehraje roli. Hráli ale s velmi kvalitním týmem. Australané byli od začátku aktivnější. Výborně servírovali a byli deblovější než kluci. Jirkovi jako singlistovi odešel return. Adam returnoval daleko lépe, ale nedostali jsme se k žádnému brejkbolu. I když výsledek nevypadá špatně, Australané byli od prvního do posledního míče lepší a zaslouženě vyhráli.

Nepřicházel v úvahu do čtyřhry i osmnáctiletý Jakub Menšík, který po boku Pavláska dvakrát uspěl v základní skupině ve Valencii?
Přicházel v úvahu. Ale celý týden jsem tady kluky viděl a myslel jsem si, že Jirka Lehečka, který předtím odehrál velice dobrého singla, bude dobře returnovat a bude Adamovi pomáhat. Samozřejmě po bitvě je každý generál, ale Jirka byl na returnu špatný, prostě to nevyšlo. A Kuba Menšík měl nějaké problémy, konec sezony neměl až tak ideální. Kuba je velice sebevědomý, a pokud se ještě zlepší, což věřím, že se zlepší, tak jsem do budoucna otevřený tomu, že klidně budou hrát Macháč a Lehečka singly a Pavlásek a Menšík debly, pokud neseženeme dalšího deblistu. Byl bych radši, kdyby se do budoucna zlepšil nějaký deblista, Petr Nouza ani Andrew Paulson nejsou staří, jsou to mladí kluci. Musí se posunout a zlepšit, protože něco jiného je hrát challengery a něco jiného Davis Cup, kde čtyřhra rozhoduje.

Navzdory porážce s Austrálií jde vidět, že český tým udělal za poslední dva roky velký pokrok, že?
Myslím, že tým se strašně moc posunul. Kluci udělali kus práce. Jsou mladí: Lehečka má dvaadvacet, Macháč třiadvacet, Menšík osmnáct. Myslím, že to mají před sebou. I každou prohrou se dá trochu ponaučit. Teď bude nejdůležitější, jak dopadne los kvalifikace a abychom přes ni přešli. Nevíme, jestli budeme hrát v zahraničí nebo v Česku. Jsou tam někteří kvalitní soupeři. Bude to docela fuška. S týmem jsem ale spokojený a na kluky jsem pyšný. Mají chuť reprezentovat a chtějí ten Davis Cup hrát, protože je baví.


Galerie