Z Turína bleskově do Málagy. Djokovič chce ještě jeden letošní titul

- Jan Vojkůvka

V neděli si první hráč světa Novak Djokovič podmanil ATP Finals v italském Turíně, kde ve finále hladce porazil domácí hvězdu Jannika Sinnera. Příliš dlouho ale slavit nemohl. Čekal ho totiž přelet do španělské Málagy, kde se rychle zapojil do přípravy srbského výběru, se kterým chce dosáhnout na ještě jeden úspěch v roce 2023.

Djokovič má za sebou úchvatnou sezonu. Vyhrál sedm titulů včetně tří grandslamů, zajistil si další přezimování na prvním místě světa a za celý rok prohrál jen šest zápasů. Na odpočinek však šestatřicetiletý harcovník ani v nejmenším nepomýšlí. Touží totiž po ještě jedné trofeji. Té týmové.

Srbsko vyhrálo Davis Cup naposledy v roce 2010. Djokovič byl tehdy u toho a rád by radost z týmového úspěchu znovu zažil. I proto hodlá nechat na dvorci veškeré zbývající síly. „Je to poslední týden sezony, od každého z nás je nutný ještě jeden poslední výkon,“ řekl před čtvrtfinále proti Velké Británii, se kterou budou hrát Srbové ve čtvrtek.

Djokovič má před soubojem s Brity v tuto chvíli jedinou jistotu. Bude hrát s levákem. Cameron Norrie i Jack Draper jsou levorucí tenisté. „S levákem jsem už nějakou dobu nehrál, celkově si myslím, že řada hráčů toho proti levákům moc nenahrála. Není vůbec jednoduché sehnat sparingpartnera, co by hrál levou rukou. Ale nám se to naštěstí povedlo,“ měl radost, že si může se svými spoluhráči vyzkoušet trénink proti levorukému hráči.

Davis Cup by se měl stěhovat
Přestože se do Málagy vypravil rád, protože chce hrát o salátovou mísu, moc se mu nelíbí, že se neustále hraje ve Španělsku. Pokud by měl být zachován současný formát, pak by podle Djokoviče bylo vhodné, aby se pořadatelství finálového turnaje střídalo.

„Nechat jednu zemi hostit nejlepší osmičku tři, nebo čtyři roky... Madrid a Málaga, podle mě je to moc,“ přemítal Djokovič. „Mělo by se to stěhovat do jiných destinací. Tahle soutěž se hraje globálně,“ zvažoval nejlepší možné změny.

„Mám pocit, že finále Davis Cupu, i kdyby se ponechalo play-off se čtyřmi, nebo osmi týmy, by se mělo každý rok stěhovat. Nemělo by to zůstávat na jednom místě více než rok,“ dodal.