Kapitán Navrátil: Na utkání s Austrálií se těšíme, nejdůležitější je první bod

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MÁLAGY – Už ve středu od 16 hodin se čeští daviscupoví reprezentanti utkají se silným výběrem Austrálie ve čtvrtfinále slavné týmové soutěže. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila zkusí v Málaze navázat na velmi úspěšné vystoupení ze základní skupiny, kde v polovině září ve Valencii porazili Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko. Zkušený šéf české lavičky Navrátil ale dobře ví, že loňští finalisté z Austrálie pod vedením hvězdného kapitána Lleytona Hewitta budou mimořádně náročným soupeřem.

Jak vypadá situace pouhý den před čtvrtfinále v Málaze?
Co se týká organizace, je tady všechno perfektní a na vysoké úrovni jako ve Valencii. Na to, že tady Španělé nemají svůj tým, se věnují všem na sto procent. Kurty jsou taky stejné jako ve Valencii, hlavně centrkurt, což je nejdůležitější. Organizátoři přidali i jeden tréninkový kurt, jednotek bylo dost. Na utkání se těšíme. Víme, že Austrálie je kvalitní soupeř a zkusíme překvapit. Začínají druzí hráči, což je z mého pohledu dobře. Pro mě je to nejdůležitější bod. Pokud zápas otevřeme dobře, Austrálie může být pod tlakem. Jestliže by se nám první utkání nepodařilo, pak by to bylo strašně těžké.

Máte už jasno ohledně sestavy proti Australanům?
Nechci vám to říkat, protože kluci to ještě nevědí. Řeknu jim to na večeři.

Tomáš Macháč už je po nemoci zdravotně fit?
Ano, je stoprocentně v pořádku. Tomáš hraje fakt dobře, je odpočatý, v trénincích se mi hodně líbil. Říkal jsem už dřív, že patří do stovky, možná i do padesátky. Bylo to sice trochu pozdě, ale zaplať pánbůh, že to takhle dopadlo na konci sezony. Je škoda, že Tomáš onemocněl, protože chtěl hrát ještě dva turnaje a mohl postoupit ještě dále. Teď spadl na 78. místo, protože mu vypadly nějaké body. Věřím, že se v příštím roce, pokud nebude zraněný, posune dál.

Co říkáte na to, že Alexei Popyrin nahradil v australské nominaci Thanasiho Kokkinakise?
Ani jsem se tomu nedivil. Viděl jsem dnes Kokkinakise s ortézou, má zraněné vazy v koleni. Pro něho je důležité, aby se dal do pořádku na turnaje v Austrálii. Oni tady mají opravdu třicet lidí. Dnes trénovali de Minaur s Popyrinem. A byli tam i Kokkinakis, Kubler, Ebden nebo Purcell, kteří tleskali. Drží při sobě, my samozřejmě taky.

Do souboje týmových jedniček by měli naskočit Jiří Lehečka a Alex de Minaur. Jak musí Jirka hrát, aby proti skvěle se pohybujícímu soupeři uspěl?
Taktika bude hrát agresivně. Jirka sem tam udělá nějakou chybu, ale to se nedá nic dělat. Bude si muset tvořit pozice, aby se dostal ke konečným úderům. De Minaur je pohybově vynikající. Je tam strašná jistota, dělá minimum chyb. Má poměrně slušný první servis, slabina je pro něj přechod na síť.

Co lze poradit do čtyřhry proti Australanům, za které by měli naskočit wimbledonští šampioni Matthew Ebden a Max Purcell?
To bude ještě složitější. Pevně věřím, že větší šanci máme, když to uhrajeme 2:0 po singlech. Adam Pavlásek měl sice fantastický konec sezony, ale tihle kluci vyhráli grandslam. Viděl jsem je trénovat a byly to fofry, hlavně na síti.

Jak vás těší, že jste po letech půstu opět mezi osmičkou nejlepších týmů Davis Cupu?
Jsem jenom rád, že tahle parta, tihle kluci udělali za rok a půl velký kus práce. Udělali ji s nimi i trenéři. Loni jsme hráli těžké barážové utkání v Izraeli, kde byli kluci nervózní. Byli jsme velcí favorité, ale člověk nevěděl, jestli vyhrajeme nebo ne. Teď jsme tady a buď se nám to podaří, nebo ne. Kdyby se nám to nepodařilo, jedeme dál. Náš tým má určitě perspektivu a budoucnost.