Brenda Fruhvirtová vyhrála turnaj na koberci pokrytém antukou. Takový vítr ještě nezažila

- David Schlegel

Ve svých šestnácti letech začíná Brenda Fruhvirtová atakovat první světovou stovku. V letošní sezoně vyhrála už 44 zápasů a hned šest turnajů ITF. Ten poslední ovládla minulý týden v řeckém Heraklionu. Na turnaji neztratila ani set. Ve finále proti Jekatěrině Makarovové, 184. tenistce světa, prohrála pouhé čtyři gemy a na světovém žebříčku se posunula na 119. příčku.

Gratulujeme vám k titulu v řeckém Heraklionu. Je to pro vás už šestý letošní titul. Není to pro vás už trochu rutina? V čem byl třeba tenhle turnaj jiný než ostatní?
Děkuji mockrát. Rutinou bych to určitě nenazvala, ale je určitě fajn takhle vyhrávat. Každý turnaj je něčím speciální. Během semifinále se Španělkou Romerovou Gormazovou tohohle turnaje začalo extrémně foukat. To byla pro mě úplně nová zkušenost, protože v takovémhle velkém větru jsem ještě v životě nehrála. Bylo to velice fyzicky náročné. Hodně jiný byl také povrch. V Heraklionu nebyla klasická antuka, ale byl to vlastně koberec pokrytý antukou, což byl dost netradiční povrch.

Na turnaji jste neztratila ani set. Pouze Nizozemka Lian Tranová v prvním kole dovedla alespoň jeden set do tiebreaku. Čím byla nebezpečná?
Myslím, že jsem se ještě trochu rozkoukávala a soupeřku jsem trochu podcenila. Nedařilo se mi najet do svého rytmu, protože s těmihle hráčkami, které mají trochu horší ranking, úplně nevíte, co čekat a čím vás zkusí překvapit. Musela jsem si na tu její hru zvyknout a ve druhém setu už to šlo lépe.

Vesměs jste vyhrávala své zápasy hladce. Prožila jste na turnaji nějakou těžší chvíli?
I když výsledek 6:3, 6.3 v semifinále s Romerovou Gormazovou vypadá poměrně hladce, bylo to fakt hodně složité. Opravdu hodně hodně foukalo a myslím, že to pro mě byl nejtěžší zápas na turnaji.

Jak se vám na Heraklionu hrálo? Je tam velmi specifický povrch, v tomto resortu tradičně hodně fouká vítr a podmínky tam bývají složitější…
Hrálo se mi tam celkem dobře. Na prvním turnaji jsem hrála semifinále a druhý turnaj jsem vyhrála a musím říct, že ty podmínky mi celkem sedly. Musela jsem si na to prostředí samozřejmě zvykat, ale nakonec to bylo v pořádku.

V Heraklionu jste hrála dva turnaje v řadě. Druhý jste ovládla, ale o týden dříve jste prohrála v semifinále s Rakušankou Sinjou Krausovou. To byla vaše jediná prohra v posledních 19 zápasech. Čím vás zaskočila?
Proti Krausové mě zastavilo celkové vyčerpání. Už před zápasem jsem se necítila dobře a v zápase jsem vůbec nemohla hrát to, co jsem chtěla. Měla jsem dost bolestí. Bylo to pro mě hodně náročné a už v průběhu utkání jsem věděla, že to asi nepůjde podle mých představ. Nakonec mě ani nějak nezaskočilo, že jsem prohrála.

V žebříčku stoupáte strmě vzhůru a už máte na dosah hlavní soutěže na grandslamových turnajích. Je to váš cíl? Pokusíte se dostat do hlavní soutěže už pro Austrálii?
Hlavní soutěž v Melbourne by byla určitě fajn, ale myslím, že už se tam asi nezvládnu dostat. Mám totiž vzhledem ke svému věku omezení na počet turnajů.