Zvládla vítr i soupeřku! Bejlek otočila čtvrtfinále v Colině

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Sára Bejlek postoupila v chilské Colině do největšího semifinále své kariéry. Na turnaji kategorie WTA 125 si v pátek poradila nejen s výborně hrající Pannou Udvardyovou, ale i s hodně divokými povětrnostmíni podmínkami a zvítězila po dvou hodinách a 22 minutách 4:6, 7:6(3), 6:4.

Byla to skutečná větrná loterie. Vítr chvílemi foukal tak silně, že si míček nad antukovým dvorcem dělal, co jen chtěl. Hráčky musely na podmínky reagovat a hrát tak, aby nekazily i zdánlivě jednoduché údery. Nebylo to vůbec snadné a lépe se s tím popasovala česká tenistka, které se nakonec povedlo otočit skóre čtvrtfinálového klání.

Duel nabídl spoustu zvratů a se sedmnáctiletou Češkou to v jednu chvíli nevypadalo vůbec dobře. Se 117. hráčkou světa prohrávala už 4:6 a 1:3 a Udvardyová vypadala, že má duel plně pod kontrolou.

Vše se ale skoro jako mávnutím kouzelného proutku změnilo. Bejlek se vybičovala ke skvělému výkonu, dostávala maďarskou soupeřku pod tlak a skvěle se přizpůsobila i chilským povětrnostním podmínkám. Zatímco silný vítr burácel do ruchových mikrofonů, česká tenistka srovnala druhý set na 3:3 a postupně si dokráčela až pro tiebreak, který ovládla v poměru 7:3.

V rozhodujícím setu už byla Sára Bejlek lepší tenistkou. Napřed sice neudržela vedení 3:2, ale po dalším brejku v sedmém gemu už poměrně s přehledem zápas doservírovala.

Bejlek vybojovala postup do svého největšího semifinále kariéry a v sobotu bude moci vyzvat bývalou 36. hráčku žebříčku WTA Nadiu Podoroskou z Argentiny. Tato elitní antukářka momentálně figuruje na 78. místě světa, letos vyhrála antukový turnaj v Cali a byla na dalších dvou turnajích WTA v semifinále.

Pokud by se Bejlek povedlo uspět i proti semifinalistce Roland Garros z roku 2020, zaútočila by na své kariérní žebříčkové maximum. V tuto chvíli má zajištěn posun o 26 příček na 168. místo světa.