ITIA rozbila belgický sázkařský gang. Trestu neunikl ani vítěz dvou českých challengerů

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní agentura pro integritu tenisu (ITIA) dovedla do zdárného konce několikaleté vyšetřování řady belgických tenistů, kteří v nejrůznějších případech porušili pravidla antikorupčního programu ITF. Suspendacemi a pokutami bylo potrestáno hned sedm tenistů, přičemž dva z nich to během kariéry dotáhli až do grandslamových kvalifikací.

ITIA hlásí velký úspěch v boji s tenisty, kteří jsou zapleteni do sázek na tenis. Byť je jasné, že tento nešvar nepůjde nikdy zcela vymýtit, poslední dořešený případ je významný ve své rozsáhlosti. Skoro se totiž dá říct, že ITIA rozbila jeden belgický gang. V rámci vyšetřování totiž odhalila a potrestala hned sedm tenistů.

Řada z potrestaných jsou přitom tenisté, kteří rozhodně nepaběrkovali na nejmenších profesionálních turnajích. I na jejich případu je ovšem vidět, že v tenisu je nesmírně málo peněz (pokud nepočítáme nejvyšší okruhy) a úplatky, případně sázky, jsou pro mnohé až příliš velkým lákadlem, jak si přilepšit.

Nejznámějším tenistou z potrestaných je Arthur de Greef (na snímku). Tento Belgičan to v roce 2017 dotáhl až na 113. místo světa a provizorně suspendován byl od května 2021. Proto se zcela vypařil z okruhu ATP Challenger Tour.

De Greef hrál od roku 2013 až do roku 2020 v řadě grandslamových kvalifikací a v roce 2017 dokonce pronikl do hlavní soutěže Roland Garros. Mezi jeho hlavní úspěchy se počítají tituly na challengerech v Liberci (2016) a Ostravě (2018). Dále vyhrál ve dvouhře 10 titulů na okruhu ITF.

De Greefovi bylo prokázáno celkem devět porušení pravidel, ať už se jednalo o přijetí úplatku, ovlivnění zápasu, nebo nenahlášení korupčního jednání. ITIA jej potrestala suspendací na tři roky a devět měsíců. Zároveň mu byla vyměřena pokuta ve výši 45 tisíc dolarů.

Dalším, kdo se podíval do grandslamových kvalifikací, je Maxime Authom. Jeho kariérním maximem bylo v roce 2013 143. místo na žebříčku ATP. Během kariéry vyhrál 23 turnajů na okruhu ITF. Authom se provinil v šesti prokázaných případech a má zákaz účastnit se jakýchkoliv turnajů i v roli diváka či trenéra až do července 2027. Musí také zaplatit 30 tisíc dolarů.

Dalším potrestaným je bývalý 371. hráč světa Julien Dubail, který se provinil v devíti případech. Vítěz tří singlových a šesti deblových trofejí z okruhu ITF vyfasoval rovněž trest do července 2027 s pokutou ve výši 45 tisíc dolarů.

V devíti případech byla prokázána vina rovněž Romainovi Barbosovi. Vítěz šesti singlových a patnácti deblových trofejí to v kariéře dotáhl na 403. místo. Devětadvacetiletý Belgičan byl provizorně suspendován už v květnu 2021 a jeho trest tak vyprší v únoru 2025.

V květnu 2021 byl provizorně suspendován taktéž Alex Witmeur, který nikdy neprolomil brány první tisícovky. K němu byla ITIA poměrně shovívavá, provinil se totiž „jen“ v šesti případech. Zaplatit musí 30 tisíc dolarů a trest mu vyprší na konci tohoto roku.

Předposledním suspendovaným je Omar Salman, bývalý 464. hráč světa. Svou sbírku tří singlových a tří deblových trofejí nebude smět rozšířit do května 2026. Zaplatit bude muset pokutu ve výši 30 tisíc dolarů.

S nejtvrdším trestem od ITIA odešel Arnaud Graisse. Tento třiatřicetiletý Belgičan rovněž nikdy neprolomil brány první tisícovky. ITIA u něho odhalila dvanáct porušení pravidel antikorupčního programu, za což obdržel pokutu 60 tisíc dolarů a suspendace mu skončí až v srpnu 2028.

ITIA v odhalování tohoto gangu spolupracovala s belgickými úřady. Informace hovoří o tom, že šéf gangu Grigor Sargsjan byl potrestán pěti lety vězení. Před soudem stanulo i všech sedm zmíněných tenistů, jich se však nepodmíněné tresty netýkaly.