Druhý titul! Klimovičová v Solarinu zvládla finále kvalifikantek

- Petr Sumbal

Linda Klimovičová (485.) se raduje ze druhého titulu své profesionální kariéry, poté co ve finále ITF turnaje s dotací 25 tisíc dolarů porazila britskou tenistku Emilii Lindhovou Gallagherovou (629.) po setech 6:3, 6:7(5), 6:1. Finálová bitva dvou kvalifikantek trvala dvě hodiny a 12 minut.

Vyrovnanou první sadu rozhodl osmý gem, ve kterém se podařilo české hráčce proměnit jediný brejkbol, který měla v úvodní sadě k dispozici a dostat se do vedení 5:3. Poté Klimovičová bez větších potíží set dopodávala.

Ve druhé sadě se devatenáctiletá Češka znovu o něco více přiblížila titulu, když se jí podařilo v páté hře opět prorazit podání soupeřky. Jenomže o čtyři roky starší Lindhová Gallagherová tentokrát našla odpověď a hned v následujícím gemu poprvé v utkání vzala Klimovičové servis a srovnala na 3:3.

Za stavu 4:4 se dostala Klimovičová na returnu do vedení 0:40. První dva brejkboly její soupeřka odvrátila, ale poté jí pomohla dvojchybou. Česká tenistka ale brejk znovu nepotvrdila a set nepodávala. Sada nakonec dospěla až do tiebreaku, který pro sebe rozhodla poměrem 7:5 britská tenistka.

V prvním gemu rozhodující sady Klimovičová ztratila svůj servis, pak ale předvedla báječnou jízdu, vyhrála šest her po sobě a finále díky tomu vyhrála.

Pro Klimovičovou se jedná o druhé turnajové vítězství kariéry, první titul získala letos v únoru na turnaji ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu. Bodové konto Klimovičové se díky tomu rozroste o porci padesáti bodů.

V Solarinu česká tenistka ještě zůstane, je přihlášena i na turnaj, který startuje na ostrově Sicílie příští týden.

Archigen Cup, Solarino (ženy, ITA, 25 000 USD, koberec)
Finále dvouhry
LINDA KLIMOVIČOVÁ (485.) – Emilie Lindhová Gallagherová (GBR, 629.) 6:3, 6:7(5), 6:1