Kapitán Pála: Chyběl kousek. Bylo vidět, co pro holky porážka znamená

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Ani letos tým pod vedením kapitána Petra Pály na samotný vrchol Poháru Billie Jean Kingové nedosáhl. Stejně jako vloni bylo českému výběru osudné semifinále, přičemž tentokrát v něm nestačil na Kanaďanky, kterým podlehl 1:2 na zápasy. Český lodivod po konci na turnaji neskrýval zklamání, nicméně vyjádřil víru v to, že jednou nová generace tenistek prolomí prokletí nového formátu soutěže a získá vytoužený titul.

Semifinálový souboj proti Kanadě začal pro české barvy skvostně. Barbora Krejčíková Marinu Stakusicovou smetla výsledkem 6:2, 6:1 a poslala tenistky s lvíčkem na hrudi do vedení.

Jenomže Kanaďanky se nevzdaly. Nejdříve Leylah Fernandezová udolala po setech 6:2, 2:6 a 6:3 Markétu Vondroušovou, načež stejná tenistka po boku Gabriely Dabrowské zařídila zámořskému celku postup díky výhře 7:5, 7:6(3) nad duem Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková.

Stejně jako vloni i tentokrát cesta českého týmu skončila v semifinále. Jak byste zhodnotil utkání proti Kanadě?
To je prostě tenis, bohužel to nevyšlo. Doufal jsem, že Bára přinese bod, aby Maky nehrála pod takovým tlakem. Aby neměla v hlavě, že ten těžký zápas s Fernandezovou musí vyhrát. Bára ten bod přinesla, nicméně Maky hrála proti výborné soupeřce. A Leylah si skvělý výkon přenesla do čtyřhry, kde měla k ruce fantastickou Dabrowskou. Ta servírovala rány, trochu více než normálně. Debl byl padesát na padesát, stejně jako proti USA. Naše holky se moc nesešly, Kačka se malinko hledala na returnu.

Markéta Vondroušová se ve druhém setu rozjela a vypadalo to, že by mohla utkání otočit…
Je škoda, jak se to v sobotu sešlo, chybělo strašně málo. Že Maky po takhle dlouhé sérii zrovna dneska prohrála… Neřekl bych, že souboj rozhodl jeden míč, spíš druhý gem ve třetí sadě. Kdyby Maky potvrdila brejk, momentum by bylo na její straně. Maky hrála v té části utkání pestřejší údery, Fernandezovou přehrávala.

Češky v novém formátu Poháru Billie Jean Kingové ještě nevyhrály. V čem vidíte největší problém?
První věc je, že bychom chtěli hrát čtyři singly a jednoho debla. Protože vyhrát tři dvouhry proti nám je o poznání těžší. Pro Fernandezovou by bylo obtížné hrát další den po výhře nad Maky s Bárou, Katkou nebo Maruškou. Fernandezová zápas rozhodla tím, že vyhrála proti naší nejlepší hráčce strašně těžkého singla. A následně dominovala i ve čtyřhře, což stačilo.

Věříte, že se vám podaří v nejbližší době dosavadní neúspěchy prolomit?
Každý rok máme tým na to, abychom uspěli. Teď ta šance byla velká, obzvlášť kdybychom hráli finále s Itálií. Po náročném programu by mohla být klíčová i naše šířka kádru. Ale to už je jen „kdyby“, my tam bohužel nejsme.

Co řeknete hráčkám po semifinálové prohře?
Ještě jsme se nesešli. Ale rozhodně jim poděkuji, nechaly tu všechno. Chyběl kousek. A doufám, že holky nesklopí hlavu a že se o to pokusí příště. Bylo vidět, co pro ně porážka znamená, jak moc chtěly vyhrát.

Pohár Billie Jean Kingové

Semifinále, Sevilla (ESP, tvrdý povrch – hala)
Česko – Kanada 1:2
Barbora Krejčíková (10.) – Marina Stakusicová (258.) 6:2, 6:1
Markéta Vondroušová (7.) – Leylah Fernandezová (35.) 2:6, 6:2, 3:6
Krejčíková, Siniaková – Dabrowská, Fernandezová 5:7, 6:7(3)


Galerie