Turnaj mistrů: Djokovič zvládl tříhodinové drama a ukončí sezonu jako světová jednička, vyhrál i Sinner

- Redakce

Dostaveníčko osmi nejlepších singlistů a stejného počtu deblových párů letošního roku začalo. Letos se tradiční Turnaj mistrů koná v italském Turíně a hned první den se bylo na co dívat. Úvodní dvouhru obstarali domácí Jannik Sinner a Stefanos Tsitsipas, přičemž šťastnějším byl prvně jmenovaný Ital. Ve večerním utkání porazil šestinásobný turnajový šampion Novak Djokovič po více než třech hodinách Dána Runeho. Devatenáctou výhrou v řadě si šestatřicetiletý Srb definitivně zajistil, že po tomto týdnu přezimuje poosmé v kariéře na čele žebříčku ATP.

Sinner zahájil Turnaj mistrů výhrou
Jannik Sinner vstoupil do letošního ročníku ATP Finals nejlepším možným způsobem a podruhé v kariéře se dočkal vítězství v základní skupině Turnaje mistrů. Italský tenista v neděli porazil světovou šestku Stefanose Tsitsipase po sadách dvakrát 6:4. V zápase domácí hvězda nečelila jedinému brejkbolu.

Sinner v pátém gemu zapsal první brejk zápasu a sadu ukončil za necelou tři čtvrtě hodinu druhým využitým setbolem. Zkraje druhého setu Ital hned vybojoval brejk a za stavu 2:0 měl dokonce tři příležitosti v řadě na zvýšení náskoku. Své šance na další brejk sice nevyužil, ale utkání bez problémů doservíroval.

Djokovič vstoupil do Turnaje mistrů vydřenou výhrou
Novak Djokovič rozehrál svůj celkově šestnáctý Turnaj mistrů vítězně, byť se v Turíně na úvodní bod pořádně nadřel. S Holgerem Runem uspěl až po více než třech hodinách, a to poměrem 7:6(4), 6:7(1) a 6:3. Šestinásobný vítěz akce porazil talentovaného Dána znovu po týdnu. Triumfem si šestatřicetiletý Srb zajistil, že poosmé v kariéře ukončí sezonu coby světová jednička.

Do prvních dvou setů vstoupil lépe Rune, Djokovič ale vždy na ztracené podání okamžitě odpověděl rebrejkem. Dějství tak dospěla do zkrácených her – v té úvodní si vedl lépe Djokovič, ve druhé pro změnu Rune. Rozhodující set měl opačný scénář. Rune zvládl reagovat na ztracené podání a vyrovnat z 0:2 na 2:2, jenže rodák z Bělehradu se v šestém gemu blýskl dalším brejkem, který už se ukázal být tím klíčovým. Djokovič tak zvítězil už podevatenácté v řadě.

Program 1. hracího dne

Nitto ATP Finals, Turín (muži, ITA, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Zelená skupina
Jannik Sinner (ITA, 4.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) 6:4, 6:4
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Holger Rune (DEN, 10.) 7:6(4), 6:7(1), 6:3

Zelená skupina
Dodig (CRO), Krajicek (USA) – M. Gonzalez, Molteni (oba ARG) 6:4, 6:2
S. Gonzalez (MEX), Roger-Vasselin (FRA) Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:2, 3:6, 7:10