Pohár BJK: Kanada poprvé v historii slaví titul! Itálii porazila už po dvouhrách

- Redakce

Šampionkami letošního Billie Jean King Cupu se ve španělské Seville staly Kanaďanky! Semifinálové přemožitelky českého týmu porazily v nedělním finále Itálii už ve dvouhrách a poprvé v historii vybojovaly v ženské týmové soutěži titul. Po vítězství Mariny Stakusicové nad Martinou Trevisanovou vybojovala titulový bod Leylah Fernandezová proti Jasmine Paoliniové.

Mohla to být, a nejspíš být i měla, vyrovnaná bitva dvou nejlepších týmů letošního BJK Cupu. Vše nasvědčovalo tomu, že se finále bude rozhodovat až v závěrečné čtyřhře. Jenže papírové předpoklady jsou jedna věc, a skutečnost je věc druhá.

Hned první zápas totiž dopadl zcela opačně, než se předpokládalo. A to nasměrovalo Kanaďanky k historickému úspěchu.

Teprve osmnáctiletá Marina Stakusicová, jež v sobotu uhrála pouhé tři gemy s Barborou Krejčíkovou, zaskočila o dvanáct let starší Martinu Trevisanovou. Semifinalistku loňského Roland Garros porazila talentovaná teenagerka ze třetí stovky světa po setech 7:5 a 6:3.

V tom prvním promarnila Stakusicová vedení 4:1 a za stavu 4:5 čelila soupeřčině podání na ukončení dějství, třemi gemy v řadě ale zvrátila koncovku na svou stranu.

Do druhého setu vstoupila Kanaďanka ztraceným podáním, na příjmu ale uspěla hned třikrát v řadě, a zaslouženě si tak dokráčela pro vítězství.

Na Jasmine Paoliniovou v tu chvíli čekala ohromně náročná mise. Poprvé v kariéře potřebovala porazit Leylah Fernandezovou, aby uchovala naději na italský úspěch. Jenže i třetí vzájemný zápas těchto tenistek dokázala na svou stranu strhnout Kanaďanka v poměru 6:2, 6:3, znovu bez ztráty setu.

Paoliniová se dostávala pod tlak lépe hrající soupeřky od úvodních her obou setů. Přestože se Italka prosadila dvakrát na returnu, v obou případech se jen snažila dohánět nabrané manko. Fernandezová totiž prorazila podání Paoliniové celkem šestkrát a dotáhla svůj tým k zisku trofeje.

Program 6. hracího dne

Finále
Kanada – Itálie 2:0
Marina Stakusicová (258.) – Martina Trevisanová (43.) 7:5, 6:3
Leylah Fernandezová (35.) – Jasmine Paoliniová (30.) 6:2, 6:3
Dabrowská, Fernandezová – Cocciarettová, Trevisanová zrušeno