Vítězná série je u konce. Hrála neskutečný tenis, zasloužila si vyhrát, povídala Vondroušová

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Leylah Fernandezová jednoduše zahrála fantastický zápas. Markéta Vondroušová v prvním duelu bojovala, nakonec ale na skvělý výkon Kanaďanky nestačila a podlehla jí 2:6, 6:2 a 3:6. Soupeřky tak srovnaly semifinále Poháru Billie Jean Kingové na 1:1 a posléze dokonaly postup ve čtyřhře. „Byla jsem blízko tomu, abych utkání ve třetí sadě zdramatizovala. Ale od stavu 40:0 v devátém gemu jsem si skoro nesáhla na míč,“ smutnila před českými novináři rodačka ze Sokolova.

Přitom do úvodní sady Vondroušová nevstoupila vůbec špatně. Na servisu soupeřky si v prvním gemu vypracovala náskok 40:0, celkově měla k dispozici hned šest brejkbolů. Jenže ani jeden z nich nedokázala využít. „Ze začátku hrozně tlačila, potřebovala jsem si zvyknout a najít hru, která bude proti ní bude fungovat,“ nechala se slyšet česká tenistka.

Zásadní vliv měla na vývoj duelu i situace z rozhodujícího dějství. Wimbledonská vítězka vedla už 1:0 a 15:0, načež díky svému prvnímu servisu zapsala přímý bod. Ten byl původně zahlášen jako aut, po překontrolování jestřábím okem ale byl výrok opraven.

Místo fiftýnu pro českou tenistku však umpirová rozhodčí nařídila opakování výměny. „Byla jsem z toho trochu naštvaná, ale stále jsem se snažila o ten gem bojovat. Rozhodnutí bylo, dle mého názoru, chybné. Nicméně s tím už se nedalo nic dělat,“ okomentovala jeden z klíčových momentů sedmá hráčka světového žebříčku.

Na druhou stranu svou prohru na nic nesváděla, naopak Leylah Fernandezovou pochválila. „Hrála neskutečný tenis, zápas byl podle mě od druhého setu fakt dobrý. Výměny byly neskutečné, dělala jsem, co jsem mohla. Zasloužila si vyhrát,“ vyřkla Vondroušová na adresu finalistky US Open z roku 2021.

Utkání bylo také specifické tím, že se na kurtu potkaly dvě levačky. „Return jsem neměla špatný, ale samozřejmě se mi na její servis hůře zvykalo. Hrála forhend do forhendu, což jí sedělo, protože mi to pak dávala po lajně. Forhend má extrémně dobrý, bylo těžké z toho cokoli dělat,“ uvedla česká jednička.

Famózní série jedenácti po sobě jdoucích výher Markéty Vondroušové v Poháru Billie Jean Kingové je tedy u konce. „Věděla jsem, že to jednou přijít musí. Ona mi to bohužel párkrát urvala, nedalo se s tím poté nic moc dělat.“

Semifinále, Sevilla (ESP, tvrdý povrch – hala)
Česko – Kanada 1:2
Markéta Vondroušová (7.) – Leylah Fernandezová (35.) 2:6, 6:2, 3:6


Galerie