Kapitán Pála: Šanci máme větší než vloni, o dvojce musíme ještě popřemýšlet

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Druhý zápas, druhé vítězství. Kapitán českého týmu Petr Pála zatím má na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové šťastnou ruku. Stejně jako vloni se mu podařilo své svěřenkyně dovést do semifinále, avšak v něm by se nerad zastavil. „Nevím, jestli to vyjde, ale šanci máme větší,“ nechal se slyšet po páteční výhře 2:1 nad Spojenými státy americkými.

V prvním souboji nestačila Kateřina Siniaková na Danielle Collinsovou, Američanky tak mohly následně sérii ukončit. Byl jste před zápasem Markéty Vondroušové nervózní?
Věděli jsme, že to proti USA bude těžké. Někde v koutku jsme ale všichni věřili, že Maky ten bod přinese. A že šanci bude mít i Kačka, ale Collinsová zahrála fantastického singla. Přišlo mi, že se Kačka s ní strašně dlouho držela, mohla vést, ale vyšlo to na druhou stranu a pak se to zlomilo. Poté šlo o to, Kačku přesvědčit, že když bude čtyřhra, tak do ní může jít úplně s chladnou hlavou. Doufal jsem, že i když se Katce dvouhra nepodaří, půjde na debla rozehraná a fyzicky to zvládne.

Pro Maky nebylo vůbec lehké jít na kurt za stavu 0:1, ale tím, že dobře začala a odskočila, se uklidnila a vybojovala spoustu míčů. Trochu jsem doufal, že bude hrát právě s Keninovou, Markéta od ní dostala více prostoru, mohla tak lépe tvořit. Nebyla v jednoduché pozici, hůře se srovnávala s podmínkami. Od US Open nehrála pořádný zápas, na Turnaji mistryň tři prohrála. Takže si myslím, že to dnes zvládla suprově.

Sofia Keninová hrála ve čtvrtek tři hodiny. Překvapilo vás, že byla v nominaci?
Doufal jsem v to a zároveň mě to překvapilo. Byla unavená a hrála proti Maky, kdy víte, že se bude muset běhat. Navíc ji ve čtvrtek ošetřovali. Stephensová by byla asi dneska nebezpečnější.

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zatím v Seville válí. To musí těšit, že?
Myslím, že dnes hrály fakt výborně. I když se někomu může zdát, že se prohrálo hodně servisů, tak utkání mělo od začátku vysokou úroveň. Jsem rád, že Bára dobře začala, Katka zase byla rozehraná. V systému bez výhod je větší tlak na servírujícího, za stavu 30:30 je to úplně jiný balon než normálně. Klobouk dolů, ve druhém setu byly holky vždy brejk dole. Přesto ho dokázaly získat. 

Bylo vám líto Kathy Rinaldiové? Po dnešní porážce se rozloučila s rolí americké kapitánky…
Já třeba budu taky jednou brečet. Pogratuloval jsem jí ke skvělým výsledkům a řekl, že bych debl postavil stejně, i když se jim to nepovedlo. Collinsová byla dneska tak rozjetá, že nás mohla porazit sama. Ale nestalo se… Měli jsme proti sobě těžké zápasy, poprvé jsme proti ní hráli v roce 2017 v Saddlebrooku. Pak v Praze, v Glasgow, tady. To není málo na to, že se hraje jednou do roka.

Teď k sobotnímu semifinále. Kanadskou dvojkou je osmnáctiletá Marina Stakusicová, která zatím v Seville předvádí skvělé výkony. Jak důležité bude proti ní uspět?
Určitě to bude důležité, protože Maky to bude mít s Fernandezovou opravdu náročné. Skvěle se hýbe, snaží se hrát rychle u lajny, je levačka. Debl byl dneska těžký, ale od holek skvělý. Neznamená, že když ho vyhrály dneska, tak uspějí i zítra, ale šance je velice slušná. Chtělo by to vyhrát první zápas, pak by na Markétě neležela taková tíha.

Na každý z dosavadních singlů jste vyslal jinou tenistku…
Máme čtyři holky, které mohou hrát na dvojce a je velice slušná šance vyhrát. A máme dobrého debla. Musíme se domluvit, popřemýšlet, která varianta bude nejlepší. V hlavě něco mám, ale stoprocentně rozhodnutý nejsem.

Myslíte si, že jste oproti loňsku tentokrát v lepší výchozí pozici?
Minule jsme porazili Ameriku, jenže jsme měli k dispozici jen čtyři hráčky. Holky byly rozsekané a hned musely nastoupit proti Švýcarsku, které hrálo výborně. Nevím, jestli to vyjde, ale máme větší šanci.

Oslavy po dnešní výhře byly intenzivní. Bude těžké se dostat z euforie znova do zápasového nastavení?
To je těžké. Loni jsme měli taky velkou radost z postupu, nebylo jednoduché se hned naladit na semifinále. Ale teď nekončíme tak pozdě, je teprve deset večer. Mohly by být v lepším rozpoložení než před rokem. Teď jenom správně vybrat dvojku, abychom ten první zápas v sobotu vyhráli.

Pohár Billie Jean Kingové

Základní skupina A, Sevilla (ESP, tvrdý povrch – hala)
Česko – USA 2:1
Kateřina Siniaková (45.) – Danielle Collinsová (55.) 3:6, 2:6
Markéta Vondroušová (7.) – Sofia Keninová (33.) 6:1, 6:1
Krejčíková, Siniaková – Collinsová, Townsendová 6:3, 7:5