V pětadvaceti letech trenérem. S Maruškou máme kamarádský vztah, říká Bolardt

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – Svůj debut v Poháru Billie Jean Kingové si v úterý proti Švýcarkám neodbyly jen Marie Bouzková a Linda Nosková. Premiéru v nejprestižnější týmové soutěži si střihl i Antonín Bolardt, trenér první zmíněné tenistky. Pětadvacetiletý kouč zastává mezi zkušenými lodivody českého týmu roli benjamínka. „Moc si téhle možnosti vážím, je to pro mě velká příležitost. V týmu se cítím dobře, nikdo mě nešikanuje, atmosféra je skvělá,“ pochvaloval si s úsměvem na tváři.

Na okruhu není zrovna obvyklé, že by některá z tenistek byla stejně stará jako její trenér. Jenomže Marii Bouzkové angažování Antonína Bolardta evidentně prospělo. Od dubna letošního roku, kdy odstartovala jejich spolupráce, se výkonnostně posunula. A bylo z toho osmifinále Wimbledonu či finále turnaje v čínském Nan-čchangu.

„Nebyl to úplně jednoduchý začátek, neměla zrovna nejlepší formu. Pilovali jsme, aby se do ní dostala. Musela si začít znova věřit a hru si užívat. To se nějakým způsobem podařilo. Škoda, že se v průběhu sezony zranila. Uplynulý rok bych ale hodnotil rozhodně kladně,“ nechal se slyšet Bolardt.

Práci se sympatickou Češkou si nemohl vynachválit. „S Maruškou je to hrozně fajn. Známe se, plácnu, asi od osmi let. Máme takový kamarádský vztah. Rozumíme si mimo kurt i na něm,“ uvedl.

A popsal, jaké výhody a úskalí uvolněná atmosféra v týmu má. „Nevýhodou je, že mezi trenérem a hráčkou by měl být určitý respekt. My jsme spíše přátelé. Některé věci jsou těžší, některé zase lehčí,“ řekl a ujistil, že Bouzková i v tomhle případě zachovává profesionalitu. „Rozhodně to není tak, že by mi odmlouvala. Ale někteří starší, zkušenější trenéři mají tvrdou ruku. My se o věcech spíš více bavíme a domlouváme se společně.“

Antonín Bolardt se ještě nedávno snažil prorazit v roli aktivního tenisty. Na singlovém žebříčku ATP nejvýše vystoupal na 1053. pozici, v deblu se pak probojoval do sedmé stovky. Ve čtyřhře dokonce třikrát triumfoval na turnajích nižších kategorií. „V mužském tenise je to strašně těžké. Byl jsem pořád zraněný, nebyla to sranda. Tenistů, kteří zahučí na několik let do turnajů ITF, znám opravdu mnoho. Ať už starších nebo mladších. Když jsem obdržel nabídku od Marušky, neváhal jsem. A byla to podle mě správná volba,“ pověděl.

Tenisové dovednosti si Bolardt oprášil i v dějišti finálového turnaje BJK Cupu. Ve středu dělal v Seville sparing partnera Markétě Vondroušové. „Moc na frak nedostala. Některé holky odpočívaly, a tak nebylo na výběr. Musel jsem naskočit já,“ usmíval se, načež prozradil i jednu vtipnou příhodu z mládežnických let.

„S Maky se známe asi od osmi roků, hráli jsme spolu v klubu. Dnes jsem si vzpomněl, jak jsem si jednou v mladších žácích zapomněl na zápas vzít boty. Musel jsem tedy hrát v těch Markétiných,“ pobavil hlouček českých novinářů.


Galerie