Změny v kalendáři ATP. Vybrané turnaje se dočkají povýšení, jiné skončí

- Marek Bartošík

Mužská tenisová asociace ATP oznámila, že od sezony 2025 se hned tři turnaje dočkají pomyslného „povýšení“ z kategorie ATP 250 na úroveň ATP 500. Konkrétně se jedná o akce v americkém Dallasu, německém Mnichově a katarském Dauhá. Jiné zastávky naopak z kalendáře zmizí.

Tenisoví fanoušci se od roku 2025 můžou těšit na navýšení počtu turnajů, které patří do střední kategorie ATP 500. Do skupiny pětistovek, kde se vyjímají například Barcelona, Basilej, Peking, Vídeň a Halle, přibudou Dallas, Mnichov a Dauhá. Celkem bude akcí této úrovně šestnáct namísto aktuálních třinácti.

Zástupci ATP zdůrazňují, že každý ze tří turnajů nabídne od přespříští sezony finanční odměny pro hráče ve výši přibližně 2,8 milionu amerických dolarů (přibližně 64,5 milionu korun).

Z kalendáře turnajů naopak počínaje rokem 2025 vypadnou zastávky v Atlantě, Lyonu a překvapivě i Newportu, což je jeden z nemnoha travnatých turnajů ATP (a jediný mimo Evropu).

Nejúspěšnějším tenistou v historii pětistovek je Švýcar Roger Federer s 24 tituly, těsně za ním je Rafael Nadal s 23 prvenstvími. S odstupem následují Novak Djokovič (15), Pete Sampras (12) a David Ferrer (10). Zmíněná kategorie vznikla v roce 1990.