Překvapivý tah se vyplatil. Klíčový byl první zápas, říká spokojený Pála

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE SEVILLY – V pondělí kapitán Petr Pála netajil, že takhle zapeklitou situaci v reprezentaci snad ještě nezažil. Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková do španělské Sevilly přicestovaly na poslední chvíli. Zda budou schopny do úvodního souboje proti Švýcarsku zasáhnout, bylo dlouho otázkou. Nakonec český lodivod ukázal pro klíčové dvouhry na Lindu Noskovou a Marii Bouzkovou. A vyplatilo se, Česko vstoupilo do finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové výhrou 3:0.

Nečekané řešení přineslo výběru Petra Pály veledůležité vítězství. Nosková porazila Céline Naefovou po setech 7:6(2), 4:6 a 6:4. Na svou kolegyni následně navázala Bouzková, jež Viktoriji Golubovicovou vyprovodila z kurtu výsledkem 6:4, 6:4. Dokonalý den dovršily Siniaková s Krejčíkovou, které si poradily s duem Golubicová, Teichmannová po sadách 7:6(3), 6:2.

Na úvodní utkání skupiny jste poměrně překvapivě nominoval Marii Bouzkovou a Lindu Noskovou, pro které se jednalo o debut. A ukázalo se to jako mistrovský plán…
Ono to zvenku opravdu vypadá jako velký tah. Ale když jsem v šatně viděl, jak se cítí holky, které přiletěly z Mexika, tak to zase takový majstrštyk není. Zkusili jsme vsadit na tuhle kartu.

První zápas byl klíčový, strašně moc nám pomohl. Ne že by ublížil Golubicové, ale myslím, že kdyby Švýcarky vedly 1:0, tak by to pro ni bylo trochu jednodušší. Maruška od prvního míče bojovala a soupeřka nemá tolik ráda, když musí tvořit hru. Marušce navíc nevadil ten slicovaný bekhend, což jsme věděli a ona sama si včera řekla, že chce hrát s Golubicovou. U sítě také zahrála hodně fantastických míčů, hrála odvážně.

Linda Nosková otočila v utkání třetí sadu ze stavu 1:4. Čekal jste takovou bitvu?
Myslel jsem si, že Linda bude mít trošku víc navrch. Začala dobře. Klobouk dolů, vždyť to byl její první zápas. Vedla 4:1, říkal jsem si, že to bude tak, jak jsme si přáli, že soupeřka nebude tolik stíhat. Kdyby vyhrála první set jednodušeji, třeba 6:3, tak si myslím, že by to z Lindy spadlo a cítila by se lépe. Takhle ho taky vyhrála, ale v tiebreaku. Už z toho to byl těsný zápas.

1:4 ve třetím setu jsem nečekal, byly to krušné chvíle. Pak Linda zahrála skvěle, dobře servírovala. Na sebe nehrála tolik bekhend, nemohla se s ním popasovat, přitom po lajně ho umí skvělý. Zkazila spoustu returnů z druhého podání, nicméně pro obě hráčky to byla premiéra. A v tomhle věku a atmosféře, která byla lepší, než jsem čekal, to může člověka semlít.

Pro čtyřhru jste ukázal na osvědčené duo Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková. Naopak Markétě Vondroušové jste dopřál volno. Co stálo za tímto rozhodnutím?
Je rozdíl hrát singl a debl. Byli jsme domluvení, že pokud by nastal stav 1:1, Maky by do čtyřhry naskočila. Dali jsme jí čas. Jak to nakonec uděláme, jsme se dohodli po prvním zápase. Markéta byla dnes připravena, byla kousek od toho, aby dokonce hrála singla.

Ale na to, že Bára s Katkou přiletěly v pondělí, hrály dobře. Za stavu 2:0 se jde na kurt lépe, to je bez diskuze. Ale Švýcarky tam šly s tím, že potřebují vyhrát, protože jinak by byly bez šance na postup.

Máte před sebou dva volné dny. Přijdou vhod, že?
Teď to pomůže hodně. Maky jde hrát zítra dvakrát, ta v pátek nastoupí určitě. Uvidíme, kdo bude hrát druhého singla. Dáme hlavy dohromady. Chci se také podívat, jak bude vypadat Amerika se Švýcarskem. Hrají ve čtvrtek, a tak budeme vědět, na čem jsme. Američanky hrají zápasy za sebou, což je nepříjemné, ale mají široký kádr a mohou nasadit různé varianty.

Pohár Billie Jean Kingové

Základní skupina A, Sevilla (ESP, tvrdý povrch – hala)
Švýcarsko – ČESKO 0:3
Céline Naefová (139.) – LINDA NOSKOVÁ (41.) 6:7(2), 6:4, 4:6
Viktorija Golubicová (84.) – MARIE BOUZKOVÁ (34.) 4:6, 4:6
Golubicová, Teichmannová – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:7(3), 2:6