Český triumf na juniorském Davis Cupu! Je to úžasný výsledek, raduje se kapitán Čihák

- Marek Bartošík

Po šesti letech se čeští junioři v kategorii do 16 let opět dočkali trofeje na slavném Davisově poháru. A stejně jako v roce 2017 u toho byl zkušený kapitán týmu Josef Čihák, který z lavičky radil Maximu Mrvovi, Janu Kumstátovi a Martinu Doskočilovi. Čeští mladíci prosvištěli na antuce ve španělské Córdobě bez zaváhání do semifinále, kde otočili souboj s domácími Španěly z 0:1 na 2:1. Podobný kousek se jim hlavně díky skvělému Mrvovi povedl i ve finále proti tradičně silným Italům. Čihák se o úspěšné výpravě do Španělska rozpovídal v úterním rozhovoru pro Tenisový svět.

Jak s mírným časovým odstupem nahlížíte na triumf českého týmu na juniorském Davis Cupu?
Je to výborný a úžasný výsledek, zasloužené překvapení. Měli jsme silné družstvo, na letním mistrovství Evropy jsme prohráli až ve finále právě s Italy. Věděl jsem, že máme šanci, ale netroufal jsem si tipovat, že se můžeme dostat do semifinále nebo finále. Bylo to těžké, semifinále i finále jsme museli otáčet. Jsem rád, že se nám to podařilo.

Vysvětlíte, díky čemu kluci v neděli zvládli finálový obrat?
Maximovi Mrvovi první set nevyšel, byl zklamaný a říkal, že je strašně nervózní. Po setu se šel projít na toaletu. Vysvětloval jsem mu, že hraje dobře a ať věří ve vlastní síly. Přestávka mu pomohla: restartoval hru a začal hrát pozitivně. Domluvili jsme se, že bude hrát agresivněji. Bylo dobré, že se hned na začátku druhého setu chytl. Uklidnil se a ubezpečil, že má šanci soupeře porazit (Mrva udolal světovou juniorskou desítku Federica Cinu 3:6, 6:3 a 6:2, pozn. red.).

Maxim šel do závěrečné čtyřhry jistě v psychické výhodě. Jak se rodilo vítězství české dvojice Mrva, Kumstát nad italským párem Cina, De Marchi v poměru dvakrát 6:4?
Ve čtyřhře to bylo velmi vyrovnané, protože všichni čtyři kluci patří mezi nejlepší na světě a hráli výborně. Ani jeden z nich nemá nějaké velké slabiny. Čtyřhry byly bez výhod, při shodě se hrál rozhodující míč. To je víc na náhodu, může vám to třeba blbě odskočit.

V Córdobě jste všechny čtyřhry ovládli, že?
Ano, debly vyšly stoprocentně. Byl jsem osm let u Davis Cupu, když hráli Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, a Jan Kumstát s Maximem Mrvou mi je připomínají. Kumstát dává rány ze servisu a hraje ostře, Mrva je technický hráč, uklízí míče do stran a navíc má velmi rychlou ruku. Vyhovují si, jejich souhra je účinná.

Do utkání se zapojil i Martin Doskočil. Jak důležitý byl jeho příspěvek čtyř bodů, z toho tří z deblu?
Zásluhu na tom, že jsme vyhráli, mají všichni tři. Maxim Mrva si den před odletem podvrtnul kotník. Nevěděli jsme, jak to bude vypadat. První den na místě netrénoval, podstupoval nějaké terapie. Martin Doskočil proto hrál v prvním skupinovém zápase dvouhru, Maxim si pak zkusil za rozhodnutého stavu čtyřhru. Martin byl plnohodnotný člen týmu. Když to bylo 2:0, naskočil do čtyřhry. Chtěl jsem, aby se kluci prostřídali, protože nás čekalo šest těžkých dnů během jediného týdne.

Jak náročné bylo semifinále proti domácím Španělům?
O víkendu už přišli diváci, kteří Španěly hnali. Byla tam tribuna pro 500 lidí. Pro kluky to bylo těžké a něco nového, připomínalo to dřívější Davis Cup, ale v menším měřítku. Španělé vedli 1:0, Maxim Mrva pak srovnal a šlo se do rozhodující čtyřhry. Ta byla velmi vyrovnaná, bylo to o pár míčcích. Kluci zahráli v koncovce skvěle, měli i trochu štěstí. Byli o malinko lepší (Mrva s Kumstátem zvítězili nad dvojicí Fita Juan, Santamarta Roig 6:2 a 7:6(6), pozn. red.).

Přiblížíte úroveň organizace juniorského Davis Cupu v Córdobě?
Všechny týmy bydlely v jednom hotelu, ale hrálo se ve dvou klubech. K dispozici byly i tři kurty v hale, některé zápasy se tam kvůli počasí musely přesunout. Organizace byla dobrá, ale všechny mrzelo, že kluci i holky nehráli zároveň jako v předchozích letech v Antalyi. Junioři mají rádi, když jsou na místě společně a fandí si. Letos ve Španělsku by to organizátoři kvůli menšímu počtu kurtů nezvládli. Holky hrají až tento týden. Přiletěly v pátek a o víkendu chodily fandit na naše zápasy, což se klukům líbilo.