Turnaj mistryň: Šwiateková rozdrtila Pegulaovou a vrátila se na první místo světa

- Redakce

Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu vyvrcholil trochu netradičně v pondělí. Z premiérového titulu na této akci se raduje polská tenistka Iga Šwiateková (2.), která za pouhou hodinku hry deklasovala světovou pětku Jessicu Pegulaovou 6:1, 6:0. Svým vítězstvím si zajistila návrat na čelo světového žebříčku. Deblovými šampionkami se staly Laura Siegemundová z Německa a Věra Zvonarevová z Ruska.

Zápas mezi Šwiatekovou a Pegulaovou měl být vyvrcholením celého Turnaje mistryň, pomyslnou třešničkou na dortu. Obě tenistky totiž doposud turnajem procházely suverénně, když neztratily ani sadu. Nakonec se ale souboj o titul změnil v tah na jednu bránu.

Pegulaová marně hledala na rozjetou Polku recept, za celé utkání si udržela jen jedno podání a pětkrát o něho přišla. Naopak Šwiateková nabídla soupeřce jen jeden brejkbol, který v šesté hře druhého setu za rozhodnutého stavu odvrátila.

Šwiateková si ziskem titulu v Cancúnu zajistila návrat do čela světového žebříčku a na prvním místě vystřídala Arynu Sabalenkovou. Polská hvězda pak ve 22 letech slaví už sedmnáctou trofej na okruhu WTA, z toho šestou letošní.

Siegemundová a Zvonarevová ovládly Turnaj mistryň
Vítězkami deblové části závěrečného Turnaje mistryň se v mexickém Cancúnu staly Laura Siegemundová z Německa a Věra Zvonarevová z Ruska. V souboji o nejcennější letošní trofej porazily za hodinu a 38 minut dvakrát 6:4 Nicole Melicharovou-Martinezovou ze Spojených států a Ellen Perezovou z Austrálie.

O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk ze třetího gemu. Ve druhé sadě dokázaly Melicharová-Martinezová a Perezová na ztracené podání ze třetí hry okamžitě reagovat, jenže následně se favorizované soupeřky radovaly z brejku celkově potřetí, což se ukázalo jako klíčové.

GNP Seguros WTA Finals Cancún (ženy, MEX, 9 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Jessica Pegulaová (USA, 5.) – Iga Šwiateková (POL, 2.) 1:6, 0:6

Finále čtyřhry
Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS) – Siegemundová (GER), Zvonarevová (-) 4:6, 4:6