Navrátilová volá po rezignaci a chce do čela WTA ženu. Má i podporu Vondroušové

- Filip Lefenda

Tenisová legenda Martina Navrátilová volá po změně v čele WTA. Vést by ji měla žena. Dosavadní šéf Steve Simon by dle jejích slov měl vyvodit důsledky z celé řady špatných rozhodnutí, která v souvislosti se ženským okruhem učinil. Slova bývalé světové jedničky podpořila i Markéta Vondroušová, jedna z účastnic hojně kritizovaného Turnaje mistryň.

WTA je aktuálně terčem kritiky i posměchu za nezvládnuté pořadatelství Turnaje mistryň v Cancúnu. Špatná kvalita kurtů, poloprázdné ochozy, hudba hrající do výměn a především neustálé peripetie s počasím. S trochou nadsázky lze říci, že se tahle mexická zastávka stala nezapomenutelnou – bohužel pro ženskou asociaci v negativním směru. A některým již došla trpělivost.

„Možná je načase změnit vedení. V čele ženského tenisu dosud stály pouze tři ženy. Doufám, že WTA nově povede právě žena. Kvalifikovaných je jich pro tuto pozici celá řada,“ prohlásila v rozhovoru pro Amazon Prime legendární Martina Navrátilová, kterou okamžitě citovala sportovní média po celém světě.

„Steve Simon je šéfem WTA už devět let a dopadlo to takto. Akce pro osm nejlepších hráček sezony se koná v Cancúnu během období dešťů. Nemohl přece doufat, že kvůli Turnaji mistryň přestane na týden pršet,“ rýpla si majitelka osmnácti grandslamových trofejí z dvouhry.

„Setrvat ve funkci už bude pro Steva složité. Všechno se otáčí proti němu. Došlo k celé řadě špatných rozhodnutí. Je třeba za ně nést zodpovědnost,“ podotkla přímo z dějiště Navrátilová, jež v říjnu oslavila své 67. narozeniny.

Za její slova se následně postavila i Markéta Vondroušová. Přepis rozhovoru sdílela světová šestka na svých sociálních sítích. „Když budeme mít jako holky jeden společný názor a budeme si za ním stát, určitě nám pomůže, pokud se k věcem budou více vyjadřovat i tyto legendy,“ pravila před novináři v Seville, kde nastoupí tento týden s českým týmem k vyvrcholení Poháru Billie Jean Kingové.

WTA čelí kritice ze strany hráček již delší dobu. Nepovedený Turnaj mistryň tyto hlasy ještě zesílil. „Myslím, že by se mohly začít věci hýbat. Tohle bylo opravdu špatné. Uspořádat turnaj v místě, kde je hurikán a nonstop prší? Hůř už to asi udělat nešlo,“ posteskla si po poněkud hořké premiérové účasti Vondroušová, pro niž akce skončila po třech porážkách již ve skupině.