Alcaraz s Nadalem společně za zlatem? Španělé by mohli na olympiádě vytvořit hvězdné duo

- Petr Sumbal

Zatím jsou to jen spekulace, ale za předpokladu, že budou Carlos Alcaraz i Rafael Nadal zdraví, mohli by spolu příští rok vytvořit velmi silnou dvojici pro turnaj ve čtyřhře na olympiádě v Paříži. „Pokud bude Rafael v dobré kondici, myslím, že by spolu mohli vytvořit skvělý pár,“ nechal se slyšet Nadalův strýc Toni Nadal.

O spojení Alcaraze s Nadalem se už dlouho živě diskutuje na sociálních sítích a své si k tomuto tématu kromě Toniho Nadala již řekl také samotný Alcaraz: „Uvidíme, jak na tom (Nadal) bude, letošní rok pro něj nebyl vůbec lehký. Ale pro mě by bylo zahrát si s ním čtyřhru splněným snem,“ řekl.

Rafael Nadal naopak všeobecné nadšení spíše brzdí, spolupráci ale nevylučuje. „Ohledně společné čtyřhry na olympiádě jsme se s Carlosem ještě vůbec nebavili. Ale líbilo by se mi to a mohla by to pro mě být velká motivace, ukončit mou olympijskou kariéru právě po boku Carlose,“ uvedl Nadal v rozhovoru pro deník AS v září.

„Pokud budou oba zdravotně v pořádku, uvidíme, jestli se otevře možnost vyhrát na olympiádě zlato ve dvouhře nebo ve čtyřhře,“ dodal pro španělský web Onda Cero Toni Nadal. Zatímco dvacetiletý Alcaraz bude na olympijském turnaji startovat poprvé v kariéře, pro o sedmnáct let staršího Nadala by šlo o třetí olympiádu. Ve sbírce má zlato z dvouhry (Peking 2008) i ze čtyřhry (Rio 2016).

Tenisový turnaj se bude na olympiádě v Paříži konat od 27. července do 4. srpna. Jestli bude tou dobou zejména Nadalovi sloužit zdraví, je v tuto chvíli ve hvězdách. Bývalá světová jednička letos laboruje se zraněním kolene, kvůli čemuž zmeškala tři ze čtyř grandslamů. Nadal se letos představil pouze na Australian Open, kde skončil již ve druhém kole.

Ani Alcarazovi se letos nevyhnuly zdravotní trable. Vítěz šesti letošních turnajů stejně jako před rokem není na konci sezóny ve stoprocentní kondici, což se naposledy podepsalo na jeho překvapivé porážce už ve druhém kole na turnaji Masters v Paříži s Romanem Safiullinem. Loni se nakonec Alcaraz musel kvůli zranění vzdát účasti na Turnaji mistrů, letos snad na totožný scénář nedojde.

Pro úplnost je třeba směrem k olympijskému turnaji dodat, že oba tenisté se čtyřhře v posledních letech téměř nevěnovali. Nadal odehrál za poslední tři roky jen čtyři deblová utkání, z toho jedno s loučícím se Rogerem Federerem na Laver Cupu. Alcaraz má na svém kontě na turnajích ATP za svou kariéru jen šest zápasů ve čtyřhře.