WTA přebírá plnou zodpovědnost za špatné podmínky v Cancúnu

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Aryna Sabalenková uvedla, že se cítí Ženskou tenisovou asociací spolu se svými kolegyněmi nerespektována. Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová pro změnu prohlásila, že se WTA nestará o pocity tenistek a už se těší, až z Cancúnu odjede. Vedení ženského okruhu pochopitelně nedokáže všudypřítomnou kritiku ignorovat a přebírá za špatné podmínky na Turnaji mistryň plnou zodpovědnost.

Nejistota ohledně dějiště WTA Finals. Hrbolatý kurt, který se navíc dodělával za pět minut dvanáct. Prázdné či poloprázdné ochozy na stadionu, který WTA vybudovala z vlastních zdrojů. Už ani to počasí nestojí v mexickém Cancúnu za nic, jelikož fouká hodně silný vítr, slunce je schováno za mraky, či rovnou prší.

Pokud by někdo řekl, že člověk počasí neporučí, tak je to pravda jen částečně. Mnozí totiž poukazují na nesmyslnost přidělit WTA Finals do Cancúnu v období, kdy každoročně v oblasti hrozí hurikány, přívalové deště a celkově špatné počasí.

Ženská tenisová asociace za to všechno schytává tvrdou kritiku ze všech stran, dokonce i z úst samotných účastnic Turnaje mistryň, které jsou s hracími podmínkami silně nespokojené.

Šéf WTA Steve Simon nemohl nadále hrát mrtvého brouka a tenistkám zaslal dopis, ve kterém podle BBC přebírá vedení ženského okruhu plnou zodpovědnost za to, jak letošní Turnaj mistryň vypadá.

„V první řadě je jasné, že nejste spokojeny s rozhodnutím být tady v Cancúnu. Chápu to a byly jste vyslyšeny,“ napsal Simon v dopise tenistkám, z něhož cituje na svém webu britská BBC. „Není to perfektní akce. Chápeme, že podmínky jsou výzvou a WTA za to samozřejmě přijme zodpovědnost.“

Cancún byl vedením asociace zvolen za dějiště WTA Finals v září letošního roku poté, co rozhovory mezi WTA a Saúdskou Arábií nepřinesly dohodu pro rok 2023. O pořádání Turnaje mistryň se ucházela i Ostrava, avšak vybrána nebyla.

Největším problémem cancúnského turnaje, respektive stadionu, je, že kurt byl dodělán na poslední chvíli a mexičtí pořadatelé kvůli časové tísni neměli šanci dvorec upravit. Proto je na něm spousta hrbolů a kurt se chová jako hodně špatná antuka, což by beton pochopitelně neměl.

Simon v dopise tenistkám přislíbil rovněž přehodnocení počtu povinných akcí, které musí hráčky v sezoně 2024 absolvovat. Příští rok se také bude jednat o zavedení garantovaného ročního příjmu, což znamená, že pokud by tenistka z určité pozice na žebříčku během roku nevydělala tolik, kolik by podle garantovaného příjmu měla, ženská asociace rozdíl doplatí.

WTA se také zaměří na to, aby na okruhu panovala větší konzistentnost používání určitých značek tenisových míčků, aby se druhy neměnily příliš často a nevznikaly kvůli tomu zdravotní obtíže. Letos si na tento problém stěžovali i hráči na okruhu ATP, kteří kvůli neustálým změnám míčků mají stejně jako jejich ženské kolegyně často problémy s bolestmi zad a ramen.