Sezona bez titulu! Vítězka loňského Turnaje mistryň dohrála v Ču-chaji už ve skupině

- Filip Lefenda

Povedenou loňskou sezonu završila Caroline Garcíaová senzačním triumfem na závěrečném Turnaji mistryň. Letos už se čerstvě třicetiletá Francouzka na akci pro osm nejlepších hráček sezony nekvalifikovala. V roce 2023 nevyhrála ani jeden titul a neúspěchem pro ni skončilo rovněž vystoupení na probíhajícím Elite Trophy v Ču-chaji.

Na akci pro dvanáct tenistek, které se nedostaly na finálový podnik do mexického Cancúnu, se Garcíaové stala osudnou páteční porážka s Beatriz Haddad Maiovou. Obě soupeřky vstoupily do turnaje výhrou nad Američankou Madison Keysovou, a tak byl jejich duel přímým soubojem o místenku v semifinále. Bývalá světová čtyřka, jež loni dokázala triumfovat na všech typech povrchů, v něm roli papírové favoritky nesplnila. S levorukou Brazilkou prohrála za hodinu a 37 minut po setech 1:6 a 6:7(4).

V první sadě nabrala Garcíaová manko 0:5 a v závěru už jen odvracela hrozbu potupného kanára. Druhý set byl podstatně vyrovnanější. Haddad Maiová šla po brejku na 5:4 podávat na vítězství, Garcíaová ale kontrovala rebrejkem čistou hrou. Následně odvrátila rovnou čtyři brejkové hrozby protivnice, a vynutila si tak tiebreak.

V tom získala současná světová dvacítka Garícaová úvodní výměnu, poté už ovšem tahala za kratší konec. Po výsledku 7:4 mohla slavit Haddad Maiová, jež se stala v Ču-chaji druhou postupující do semifinále.

Již ve čtvrtek si účast mezi nejlepší čtyřkou zajistila na úkor nejvýše nasazené Barbory Krejčíkové Darja Kasatkinová z Ruska. V pátek odpoledne poté pronikla do semifinále domácí Lin Ču, a to poté, co Ljudmila Samsonovová v ruském derby s krajankou Veronikou Kuděrmetovovou nezužitkovala ve třetím setu vedení 5:2 a 40:15. Pokud by vyhrála, postoupila by právě ona. Skupinovou fázi uzavře v Ču-chaji další Číňanka Čchin-wen Čeng, jež bude v dalším přímém souboji o postup čelit Lotyšce Jeleně Ostapenkové.