18 měsíců natvrdo! Finalista tří podniků ATP neuspěl s odvoláním, vynechat musí i celou příští sezonu

- Filip Lefenda

Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu v úterý potvrdila osmnáctiměsíční distanc pro Jensona Brooksbyho. Američan, jenž byl provizorně suspendován už na začátku července, se provinil zmeškáním tří dopingových kontrol. Na soutěžní dvorce se tak vrátí nejdříve zkraje roku 2025.

Jenson Brooksby stihl odehrát v letošní sezoně pouhé dva turnaje. Poslední utkání absolvoval dvaadvacetiletý Američan 21. ledna v rámci třetího kola Australian Open, v němž podlehl ve třech setech krajanu Paulovi. Následně podstoupil hned dvě operace bolavého zápěstí.

V červenci informovala Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) o jeho provizorní suspendaci. Stalo se tak poté, co měl Brooksby zmeškat v rozmezí dvanácti měsíců hned tři dopingové kontroly.

Vítěz tří challengerů z roku 2021 tehdy suspendaci přijal, spojení s dopingem ale rázně odmítl. „Protokoly antidopingového programu chrání integritu našeho sportu a já je respektuji a podporuji. Neznamená to ale přiznání, že jsem udělal cokoliv špatně. Obvinění jsem naopak popřel. Nikdy jsem nebral žádné zakázané látky a neměl problém projít antidopingovými testy,“ uvedl na začátku druhé poloviny roku Brooksby.

„Nemůžu se dočkat, až budu moci vše dokázat,“ těšil se tehdy bývalý 33. tenista žebříčku, jenž postupně klesl až do čtvrté stovky.

A další propad bude následovat, hráčovo odvolání totiž bylo nakonec zamítnuto. ITIA během úterý potvrdila osmnáctiměsíční zákaz hraní. Platný je zpětně k 5. červenci, kdy byla Brooksbymu dočasně pozastavena činnost.

V praxi to znamená, že si finalista tří podniků ATP v příští sezoně nezahraje. Na okruh se bude moci vrátit nejdříve v lednu roku 2025 a poté, co úplně vypadne ze žebříčku.

„Jsem hodně zklamaný. Během své kariéry jsem nikdy nebyl potrestán a vždy jsem ITIA vycházel vstříc. Souhlasím s tím, že jsem dvakrát testy opravdu vlastní vinou zmeškal, ale v případě toho posledního ze 4. června loňského roku jsem nevině,“ hájí se nadále Brooksby.

„Po celou dobu testovacího okna jsem byl na svém pokoji. Ten byl v první fázi rezervován na jméno mého fyzioterapeuta, protože mi ATP poskytlo ubytování právě až 4. června. Od tohoto dne už jsem měl tedy pokoj na své jméno. Požádal jsem recepci, aby ho zpětně přiřadila i k dřívější rezervaci. Měli u sebe i můj pas. Pak z nějakého záhadného důvodu řekli 4. června ráno dopingovému komisaři, že jsem se v hotelu nepřihlásil. I když jsem byl v tu dobu na pokoji, nikdo mě hotelovým telefonem nekontaktoval, ačkoliv měl personál mou rezervaci u sebe. Kdyby se tak stalo, byl bych normálně otestován, neměl jsem co skrývat. Já ale vůbec nevěděl, že se po mně komisař shání,“ popsal Američan.

Ten má nyní v úmyslu obrátit se s celým případem k Mezinárodní sportovní arbitráži. „Už téměř rok bojuji se zraněními. Návrat ke sportu, který tolik miluji, se o něco oddálí. Ale já se vrátím, a doufám, že to bude brzy,“ napsal tenista na své sociální sítě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jenson Brooksby (@jenson_brooksby)