S kamarádem bojoval o každý míč. Krumich vyhrál už patnáct zápasů v řadě!

- David Schlegel

Mimořádný počin zaznamenal dvacetiletý český tenista Martin Krumich. Ve třech za sebou jdoucích týdnech vyhrál patnáct zápasů v řadě a získal tři tituly! Na turnaji v gruzínském Telavi sehrál strhující finále se svým kamarádem Michaelem Vrbenským, a i když byl blízko porážce, nakonec zvítězil. Do světového žebříčku si Krumich připíše 75 bodů a ze 663. příčky na světě poskočí skoro o tři sta míst. Poprvé v životě se posune do čtvrté stovky rankingu ATP. Teď ho čeká zasloužený čtyřdenní odpočinek a rozhodování, zda si prodlouží sezonu na antuce, nebo zakončí rok 2023 několika turnaji na betonu.

Třetí titul ve třech týdnech. To je docela unikátní událost. Posíláme do Gruzie velkou gratulaci!
Před chvilkou jsem dohrál finálový zápas, takže jsem toho ještě docela plný. Jsem hodně unavený, ale zároveň jsem strašně šťastný, že jsem dokázal ve finále vyhrát a zakončit i třetí turnaj v řadě vítězstvím. Hrozně si toho vážím a těším se na další týdny a další turnaje.

Ve finále jste porazil svého kamaráda Michaela Vrbenského. Byl to hodně dramatický zápas plný zvratů. Ve druhém setu se už zdálo, že vyhrajete a naopak ve třetím to vypadalo, že prohrajete. Jak byste utkání zhodnotil vy?
Určitě bych chtěl pogratulovat Míšovi k dobrému turnaji. Byl to hrozně těžký zápas pro nás oba. Trénujeme ve stejném klubu a za mě musím říci, že ho mezi tenisty považuju za svého nejlepšího kamaráda, takže to bylo hodně těžké. Z obou stran to byl hodně nervózní zápas, bojovalo se o každý míč a bylo to nahoru dolů. Vyhrál jsem první set. Ve druhém jsem nevyužil pět mečbolů a nevypadalo to se mnou úplně dobře. Ve třetím setu jsem nakonec dokázal otočit stav 2:4.

Promarnil jste pět mečbolů, ve třetím setu jste pak prohrával 2:4. Kde jste našel sílu k obratu?
Z těch pěti mečbolů si vyčítám dva. Ty jsem nezahrál dobře. Na druhou stranu, zbylé tři zahrál Míša aktivně a nedal mi prostor tam něco hrát. Bylo to těžké, ale snažil jsem se na neúspěch v druhé sadě zapomenout a bojovat až do konce. Říkal jsem si, že budu bojovat do posledního míče. Ať to dopadne, jak to dopadnout má, ale hlavně, ať tam nechám všechno.

Za stavu 2:3 v rozhodujícím setu jste po dvou dvojchybách v řadě přišel o servis. Nebyl jste trochu nalomený?
Samozřejmě jsem nalomený byl, i fyzicky jsem nebyl v nejlepší formě. Přece jen už to byl můj patnáctý zápas v posledních třech týdnech. Nebylo to nic jednoduchého a je pro mě hodně cenné, že jsem to dokázal i přes ten těžký průběh vybojovat.

Hráli jste tři hodiny a 18 minut. Co nakonec finále v samotném závěru rozhodlo? 
Za stavu 4:4 jsem zahrál výborný gem na returnu. Dobře jsem švihal a dokázal Michaela brejknout, to bylo klíčové. Pak bylo hodně těžké to na servisu dopodávat. Měl jsem 40:0, zahodil jsem zase dva další mečboly, ale nakonec jsem ten osmý zahrál aktivně, šel jsem na síť, zahrál dobrý volej a už to vyšlo.

Do finále jste postupoval hodně suverénně. Na začátku turnaje jste měl snazší los. Jediný, kdo vám na cestě do finále trochu vzdoroval, byl Rumun Filip Cristian Jianu. Ten uhrál v prvním setu čtyři gemy, ale ve druhém už pak ani jeden. Ostatní soupeři neuhráli v žádné sadě více než tři hry… 
Určitě bylo důležité, že jsem v prvních dvou kolech neměl úplně těžké soupeře a že jsem si mohl trochu odpočinout po náročném minulém týdnu. To mi hodně pomohlo. Na druhou stranu jsem se tu cítil moc dobře, věřil jsem si a hrál uvolněně. Neztratil jsem moc sil, díky tomu jsem mohl dát do finále s Míšou úplně všechno. Čtvrtfinále bylo určitě nejtěžší. Jianu se pohybuje na světovém žebříčku okolo třístého místa, je to dobrý hráč. První set byl těžký. Do stavu 6:4 a 1:0 to byl boj. Byly i těžké podmínky. Pak se ale vyměnily míče, mohl jsem hrát ještě aktivněji, Jianu přestal stíhat a přehrál jsem ho.

V semifinále jste hrál s Ukrajincem Vjačeslavem Bělinským, kterého jste porazil už na cestě za titulem v Pazardžiku před dvěma týdny. Teď vám za stavu 1:6, 0:1 vzdal…
Věděl jsem, že soupeř hraje defenzivně, takže do toho budu muset chodit. V zápase mi to hodně vycházelo a nepustil jsem ho vůbec do hry. Pak utkání vzdal, ale vůbec nevím, co mu bylo.

V žebříčku se posunete opět výš. Postupně se vyhoupnete z 663. pozice do čtvrté stovky, neboť jste za tři turnaje získal celkem 75 bodů. Není škoda, že antuková sezona pomalu končí? Když jsme spolu mluvili posledně, zvažoval jste ještě, že pojedete na turnaj do Itálie. Vyhrál jste patnáct zápasů v řadě za tři týdny, takže už asi budete odpočívat, že?
Určitě odsud do Itálie nepojedu. Už toho mám dost, hrál jsem patnáct utkání ve třech týdnech. Teď musím dobře zregenerovat a musím se rozhodnout, jestli ještě zůstanu na antuce, nebo se přesunu na beton, potrénuju a pak odjedu na challenger.

Těch turnajů na antuce už ale tolik není…
Jeden plán je pokračovat ještě na antuce. Na antuce jsou tam dvě pětadvacítky v turecké Antalyi a pak dva antukové challengery ve Španělsku. Druhá možnost je, že se přesunu na beton. Teď si čtyři dny odpočinu, pak začnu deseti až čtrnáctidenní přípravu na betonu. Pak bych hrál na betonu nějaké challengery a kdybych se na ně nedostal, tak nějaké pětadvacítky.

Závěr sezony vás zastihl ve velké pohodě. Jak moc se ten zápřah podepsal na vašem zdravotním stavu? Jste hodně dobitý?
Musím zaklepat, že žádné zranění nemám. Jsem moc vděčný, že to tak je. Jsem jenom unavený, což je asi normální. Teď si odpočinu a pak se vrhnu do tréninku. Už se nemůžu dočkat dalších turnajů.

Zažil jste teď turnaje v bulharském Pazardžiku a gruzínském Telavi. Jak jste se sžil s tamními podmínkami? A jaká teď bude cesta domů?
Jak jsem říkal v předešlém rozhovoru, když se vyhrává, tak se člověku na daném místě líbí. Musím říci, že jak v Bulharsku, tak tady v Gruzii to bylo celkem fajn. Samozřejmě to nebylo nic luxusního, ale to, co člověk potřebuje, je slušný hotel, kvalitní kurty a dobré míče. To jsme na obou místech dostali. Je to future, člověk nemůže očekávat kvalitu jako na turnaji ATP. V jedenáct večer odjíždíme z hotelu a čeká mě dlouhá cesta domů. Letíme z Tbilisi do Ankary, z Ankary do Vídně a z Vídně pak jedeme vlakem domů. Doufám, že to bude v pohodě. Kdyby se prohrálo, asi by ta cesta utíkala hůř.

Cesta Martina Krumicha za druhým titulem z Telavi

1. kolo: MARTIN KRUMICH – Nika Bidzinašvili (GEO, -) 6:1, 6:3
Osmifinále: MARTIN KRUMICH – Christopher Bulus (NIG, 1202.) 6:2, 6:3
Čtvrtfinále: MARTIN KRUMICH – Filip Cristian Jianu (ROU, 357.) 6:4, 6:0
Semifinále: MARTIN KRUMICH – Vjačeslav Bělinskij (UKR, 539.) 6:1 skreč Bělinskij
Finále: MARTIN KRUMICH – MICHAEL VRBENSKÝ (358.) 6:3, 6:7(7), 6:4

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Martin Krumich (@martinkrumich)