Tříhodinová bitva se smutným koncem. Macháč ve Stockholmu nedopodával, končí ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Dlouhé tři hodiny a deset minut se Tomáš Macháč rval ve čtvrtfinále turnaje ATP ve Stockholmu o postup mezi nejlepší čtyřku, nakonec se ovšem musel před Laslem Djerem sklonit. Český tenista v dramatické bitvě nedokázal ve druhém setu dopodávat za stavu 6:5 a čtvrtfinálový duel prohrál 7:5, 6:7(5), 4:6.

Třiadvacetiletý Macháč, který se do hlavní soutěže ve Stockholmu dostal jako šťastný poražený a v osmifinále si vyšlápl ve dvou setech na Stana Wawrinku, měl ve čtvrtfinále s Djerem obrovskou šanci, jak poprvé proniknout do semifinále na okruhu ATP. Ve druhém setu otočil vývoj skóre a mohl ve dvanácté hře duel dopodávat.

Macháčovi se povedlo takřka zopakovat scénář z prvního setu, v němž rovněž prohrával se ztrátou brejku. Djereův náskok v úvodním dějství ovšem dokázal srovnat z 1:4 na 4:4, v jedenáctém gemu se následně dostal do výhody brejku a ve dvanácté hře sadu dopodával.

Ve druhém setu ale už takové štěstí neměl. Sice znovu dokázal stáhnout ztrátu brejku ze začátku sady a opět se mu povedlo v jedenáctém gemu dostat do vedení 6:5, tentokrát ovšem set a tím i celý zápas nedopodával.

Djere v sobě v kritický okamžik našel síly k tomu, aby Macháče rebrejkl. Vynutil si tím tiebreak, v němž sice nevyužil hned tři setboly, ale proti čtvrtému už český tenista nenašel odpověď.

Na Macháčovi se postupně začínala projevovat únava z náročného programu posledních dnů a týdnů, což mělo za následek, že ve třetím setu spoléhal především na defenzivu. Tato strategie ovšem úspěch neslavila. Macháč si prohrál v sedmém gemu podání a Djeremu se posléze povedlo v desátém gemu zápas dopodávat.

Postupem do čtvrtfinále ve Stockholmu si Macháč zajistil další vylepšení kariérního maxima ve světovém žebříčku. V novém vydání bude figurovat okolo 75. místa.