Až 720 tisíc dolarů pro šampionku! První nasazenou na WTA Elite Trophy bude Češka

- Jan Vojkůvka

Poprvé od roku 2019 se vrátí Turnaj mistryň druhé kategorie. Šestý ročník WTA Elite Trophy, kterou pořádá čínská Ču-chaj, se bude hrát od 24. do 29. října a nejvýše nasazenou tenistkou turnaje bude Barbora Krejčíková. Vítězka celé akce může získat až 720 tisíc dolarů.

WTA Elite Trophy v Ču-chaji byla založena v roce 2015 jako turnaj pro tenistky od 9. do 19. místa na žebříčku WTA (případně na nižších pozicích, pokud došlo k odhláškám) a jednu domácí hráčku na základě divoké karty.

Už od prvního ročníku zanechávaly české tenistky na tomto Turnaji mistryň druhé kategorie významnou stopu. Hned v roce 2015 se až do finále prokousala Karolína Plíšková, která nakonec nestačila až na Venus Williamsovou. O rok později celý turnaj vyhrála Petra Kvitová, jež si ve finále poradila s Elinou Svitolinovou.

Na úspěchy svých krajanek se letos pokusí navázat Barbora Krejčíková. Ta se rozhodla, že v závěru sezony absolvuje hodně náročný program. Vedle dvouhry v Ču-chaji totiž bude startovat i posléze ve čtyřhře na Turnaji mistryň v Cancúnu a sezonu zakončí na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu.

Vítězka turnajů v Dubaji a San Diegu a finalistka z Birminghamu a Čeng-čou bude podle oficiálního webu WTA plnit roli nasazené jedničky, přičemž na Elite Trophy se představí poprvé v kariéře. S ohledem na formu z posledních několika týdnů, když vyhrála právě v San Diegu a na pětistovce v Čeng-čou padla až ve finále s Čchin-wen Čeng, patří k aspirantkám na velmi dobrý výsledek i v Ču-chaji.

Šanci startovat na WTA Elite Trophy na základě žebříčkového postavení vybojovala i Petra Kvitová, která ale ukončila sezonu už po turnaji v Pekingu a pozvánku na tuto akci tedy nevyužila.

Vedle Krejčíkové si v Ču-chaji zahrají Američanka Madison Keysová (12.), Lotyška Jelena Ostapenková (14.), Rusky Ljudmila Samsonovová (17.), Veronika Kuděrmetovová (18.) a Darja Kasatkinová (11.), Číňanka Čchin-wen Čeng (19.), Brazilka Beatriz Haddad Maiaová (21.), Francouzka Caroline Garcíaová (10.), Chorvatka Donna Vekičová (24.) a Polka Magda Linetteová (23.). Na základě divoké karty pak doplní těchto jedenáct tenistek kvalifikovaných podle žebříčku ještě domácí Lin Ču (35.).

WTA Elite Trophy patří k prestižnějším turnajům hlavně z hlediska bodů a peněz, které nabízí. Jen za účast obdrží všechny tenistky 46,5 tisíce dolarů. Pokud některá z přihlášených tenistek dokráčí až pro turnajový titul, aniž by okusila jedinou porážku, přijde si na 700 bodů do žebříčku a 721 tisíc dolarů (515 tisíc je určeno za zisk titulu, 90 tisíc za dvě vítězství ve skupině, 69,5 tisíce za první místo ve skupině a 46,5 tisíce je již zmíněné startovné).

Všech dvanáct tenistek bude před turnajem rozděleno do čtyř základních skupin po třech hráčkách. Vítězky jednotlivých skupin postoupí do semifinále.

V Ču-chaji bude startovat i šest deblových párů, přičemž i v této části turnaje bude mít český tenis svou stopu. Možnost hrát si vysloužila Marie Bouzková, která nastoupí se svou kamarádkou Sarou Sorribesovou Tormovou.