Soupisky pro United Cup odtajněny! Čechy potáhnou Lehečka s Vondroušovou, jedničkami Poláci

- Filip Lefenda

Oporami české reprezentace na druhém ročníku týmového United Cupu budou domácí jedničky Jiří Lehečka a Markéta Vondroušová. Úvodní akce nové tenisové sezony se v Perthu a Sydney uskuteční od 29. prosince do 7. ledna.

Australští organizátoři zveřejnili během čtvrtka soupisky šestnácti z celkových osmnácti družstev. Ta budou v pondělí 23. října nalosována do celkem šesti skupin. Do čtvrtfinále postoupí jejich vítězové a dva nejlepší týmy na druhých místech.

Kromě třicátého hráče žebříčku ATP Jiřího Lehečky a úřadující wimbledonské šampionky Markéty Vondroušové, aktuální světové osmičky, budou součástí českého výběru také Vít Kopřiva se Sárou Bejlek a deblisté Petr Nouza a Miriam Kolodziejová.

Roli nasazených jedniček bude zastávat Polsko v čele se čtyřnásobnou grandslamovou vítězkou Igou Šwiatekovou (2.) a Hubertem Hurkaczem (11.). Mezi hlavní favority se bude řadit i Řecko, které potáhnou zejména Maria Sakkariová (6.) se Stefanosem Tsitsipasem (7.), a obhájci loňského prvenství ze Spojených států, v jejichž nominaci nechybí Jessica Pegulaová (4.) s Taylorem Fritzem (10.).

United Cupu by se na přelomu roku mělo zúčastnit celkem devět mužů z elitní dvacítky žebříčku a hned pět žen z TOP 10. V nabitém startovním poli nechybí ani první hráč světa a majitel rekordních 24 grandslamových trofejí Novak Djokovič.

Na rozdíl od premiérového ročníku došlo ke zkrácení hracího formátu z pěti utkání na tři – mužskou a ženskou dvouhru a závěrečnou smíšenou čtyřhru. 

Předběžné soupisky šestnácti týmů z celkových osmnácti jsou zveřejněny na webu akce. Během pátku by mělo dojít k oznámení zbylých dvou účastníků.