Problémy se zápěstím komplikují závěr sezony. Muchová doufá, že se stihne připravit na WTA Finals

- Jan Vojkůvka

Životní sezona Karolíny Muchové nemá příliš pozitivní závěr. Česká tenistka už přes měsíc nehrála žádný turnaj, přičemž důvodem jsou opět zdravotní obtíže. Zranění zápěstí dokonce ohrožuje účast světové devítky na závěrečném Turnaji mistryň. Vyplývá to z vyjádření sedmadvacetileté rodačky z Olomouce ze čtvrteční tiskové konference.

Muchová odehrála drtivou většinu této sezony bez zdravotních komplikací. Se zdravím se přitom v posledních letech hodně potýkala, což bylo ostatně i důvodem, proč do roku 2023 vstoupila jako členka druhé stovky světa.

Letos však její tělo náročnou zátěž kolotoče turnajů až na výjimky (břišní sval v Dubaji a menší zranění spodní poloviny těla ve Wimbledonu) zvládalo velmi dobře a výsledkem bylo finále Roland Garros a tisícovky v Cincinnati, semifinále US Open a čtvrtfinále na dalších třech turnajích WTA. Díky tomu si zajistila premiérovou účast na Turnaji mistryň.

„Turnaj mistryň je třešinka na dortu za sezonou. Skončit v sezoně mezi nejlepší osmičkou je pohlazení pro celý tým,“ cituje vyjádření Muchové ze čtvrteční tiskové konference ČTK.

Únava a šrámy z dlouhé sezony se ale přeci jen nasčítaly. Od newyorského grandslamu se Muchová na kurtech přes měsíc nepředstavila. Důvodem přitom není zasloužený odpočinek před vrcholem sezony. Závěr roku totiž komplikuje bolavé zápěstí.

„Bolí mě už od US Open. Zkoušeli jsme různě hrát, nehrát a léčit to různými způsoby. Dnes ráno jsem dostala od doktora takzvaně zelenou a budu moci hrát na kurtu s raketou. Příprava není ideální, ale doufám, že tam budu schopná odjet a hrát,“ řekla s nadějí, že se dlouhá absence přeci jen vyplatí a zápěstí Muchovou na WTA Finals pustí.

Doposud Muchová trénovala převážně bez rakety a pracovala na kondici. V následujících dnech se bude snažit získat opět praxi i s raketou. Odletět do mexického Cancúnu by měla se svým týmem příští úterý, aby se stihla aklimatizovat na začátek Turnaje mistryň, který startuje 29. října.

Problémy se zápěstím přidělávají vrásky i kapitánovi českého BJK Cupu Petrovi Pálovi. Muchová se rozhodla po Turnaji mistryň reprezentovat na závěrečném turnaji ženské týmové soutěže, která začíná pouhé dva dny po skončení WTA Finals. Pokud se ale při zápasovém zatížení české hráčce bolesti navrátí, bude její účast v Seville v ohrožení.