Juniorský Turnaj mistryň: Samsonová začala suverénní výhrou nad Japonkou

- Marek Bartošík

Po čtyřleté odmlce se opět koná juniorský Turnaj mistryň, kterého se účastní také patnáctiletá Češka Laura Samsonová. Šestá juniorka žebříčku ITF začala své působení v čínském Čcheng-tu parádně, když v úvodním skupinovém utkání vyzrála na Japonku Enu Koikeovou poměrem 6:1 a 6:3.

Juniorský Turnaj mistryň má stejná pravidla jako ten klasický. Startuje na něm osm tenistek, které jsou rozděleny do dvou skupin po čtyřech. Do semifinále postoupí nejlepší dvě hráčky z každé skupiny.

Laura Samsonová má vzhledem k jasné výhře nad Enou Koikeovou slušnou šanci, že se mezi elitní čtyřku dostane. Členka TK Sparta Praha se v základní skupině A v Čcheng-tu utká ještě s další Japonkou Sajakou Išiiovou a Američankou Clervie Ngounoueovou.

Zatímco osmnáctiletá Išiiová si letos zahrála semifinále Australian Open nebo čtvrtfinále Wimbledonu a v rankingu jí patří 9. příčka, sedmnáctiletá Ngounoueová je hlavně díky wimbledonskému triumfu vládkyní juniorského žebříčku ITF.

Samsonová si proti Ngounoueové zahraje poprvé, na Išiiovou nestačila ve druhém kole letošního Wimbledonu po setech 3:6 a 2:6. V úvodní rundě zápasů skupiny A se z výhry kromě Samsonové radovala i Ngounoueová, jež porazila Išiiovou dvakrát 6:3.

Na šampionku juniorského Turnaje mistryň čeká 750 bodů do žebříčku, finalistka si polepší o 450 bodů. Za třetí místo je garantována porce 320 bodů. Po skupinové fázi následuje play-off a také pavouk o umístění, který určí pořadí hráček od první do osmé příčky.