Šwiateková může přijít o olympiádu. Musí fandit proti svému týmu

- Jan Vojkůvka

Světová dvojka Iga Šwiateková se stejně jako minulý rok rozhodla, že její prioritou na závěr sezony bude Turnaj mistryň a odmítá absolvovat náročnou cestu z Mexika zpět do Evropy, aby se okamžitě zúčastnila finálového turnaje Billie Jean King Cupu. Toto rozhodnutí s sebou ale přináší hrozbu, že může přijít o přímou kvalifikaci na olympijské hry v Paříži.

Ať už je za tím špatná komunikace mezi WTA a ITF, či snad neochota jednoho či druhého s kalendářem něco udělat, i letos nastala dost nepříjemná situace. Finálový turnaj Billie Jean King Cupu startuje pouhé dva dny po konci Turnaje mistryň. Věc, kterou dost ostře kritizovala Iga Šwiateková už loni, se opakuje.

A stejně jako loni, tak i letos Šwiateková odmítla reprezentovat Polsko na závěrečném turnaji BJK Cupu. V minulé sezoně polská tenistka postoupila do semifinále ve Fort Worthu, načež nechtěla absolvovat spěšný přesun do Evropy. Jelikož se však s odstupem dvanácti měsíců nic nezměnilo, Šwiateková znovu nebude reprezentovat.

Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy se ovšem svým rozhodnutím dostala do dost nezáviděníhodné situace. Hrozí jí, že nesplní kvalifikační kritéria pro olympijské hry v roce 2024.

Pravidla ITF ohledně olympiády hovoří následovně: ke kvalifikaci na turnaj je potřeba být součástí nominace BJK Cupu (či Davis Cupu) během dvou různých příležitostí. Šwiateková absolvovala loni kvalifikační kolo, čímž splnila první ze dvou potřebných účastí na reprezentační akci.

Jelikož ovšem loňský finálový turnaj vynechala a letos nestartovala ani v kvalifikaci, potřebuje nutně odehrát kvalifikaci příštího ročníku. Do toho jí ovšem mohou hodit vidle její krajanky. A to v případě, že by postoupily ve španělské Seville až do finále a získaly přímý postup na závěrečný turnaj BJK Cupu v roce 2024. V takovém případě by Polsko příští rok v dubnu nehrálo.

Existuje samozřejmě možnost, že by se Šwiateková dostala do Paříže i bez přímé kvalifikace. ITF má dvě divoké karty pro olympijské šampionky, případně grandslamové vítězky, které může udělit. Jelikož je současná světová dvojka jednou z nejlepších hráček světa a čtyřnásobnou grandslamovou vítězkou, může se o divokou kartu ucházet.

Pro vlastní klid by ovšem určitě potřebovala možnost hrát v kvalifikaci BJK Cupu v příštím roce. V takovém případě by ale musela fandit proti svému týmu, aby ve Španělsku neuspěl.