Pála s Navrátilem vyhlíží finále týmových soutěží. Hlavně, ať jsou všichni zdraví, shodují se

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Před reprezentačními týmy je nabitý finálový měsíc. Během druhého listopadového týdne se v Seville rozhodne o vítězkách Poháru Billie Jean Kingové a jen o dva týdny později vyvrcholí v Málaze play-off Davis Cupu. Chybět u toho nebudou ani české výběry. A právě jejich kapitáni Petr Pála a Jaroslav Navrátil na toto téma hovořili na středeční tiskové konferenci, které se zúčastnil i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

„Naše finanční možnosti nejsou takové, jako mají federace grandslamových států. Přesto máme dvoje mistry světa, vítězku Wimbledonu, finalistku Roland Garros a jako jedna ze čtyř zemí na světě (spolu s Itálií, Austrálií a Kanadou – pozn. red.) budeme mít oba týmy na finále Davis Cupu i Poháru Billie Jean Kingové,“ pochvaloval si Ivo Kaderka v úvodu tiskové konference.

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové se za účasti dvanácti týmů uskuteční ve španělské Seville, a to ve dnech 7. až 12. listopadu. Petr Pála nominoval extrémně silný výběr. Jeho součástí budou Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Linda Nosková.

„Je úžasné mít možnost oznámit takový tým. Mít čtyři z pěti holek na Turnaji mistryň je skvělý počin. Přeji jim, aby se jim v Mexiku dařilo co nejlépe. Hlavně, ať jsou zdravé,“ přeje si nehrající kapitán. Právě prvně dvě jmenované členky TOP 10 žebříčku toho v posledních týdnech příliš nenahrály.

„Zdravotně to není žádný zázrak, obě se léčí. Kája Muchová nehrála od US Open žádný zápas, Maky si zahrála jeden. Čeká je vrchol sezony na Turnaji mistryň, což je ohromný úspěch. Naše sestava je skvělá, moc si toho vážím. Ale je potřeba, aby se holky uzdravily. To je pro mě primární. Je pro nás těžké, že hrajeme hned první den,“ připomněl, že do akce vstoupí jeho svěřenkyně hned v úterý soubojem proti Švýcarsku.

Závěrečná akce pro osm nejlepších hráček sezony vyvrcholí v mexickém Cancúnu 5. listopadu, tedy jen dva dny před začátkem finálové fáze BJKC. „Až dojedou, tak dojedou. Tenistky jsou zvyklé hodně cestovat, ale tohle bude opravdu něco jiného, náročnějšího. Časový posun nebude jednoduchý. Přípravu nicméně začneme podle plánu. Na místě bude s předstihem Linda Nosková,“ podotkl osmačtyřicetiletý Pála.

O dva týdny později vygraduje pro změnu týmová soutěž mužů. O prestižní Salátovou mísu bude v Málaze usilovat od 21. do 26. listopadu celkem osm zemí. A Češi u toho nebudou po spanilé skupinové jízdě chybět. „Postup je velký úspěch. Že vyhrajeme všechny zápasy 3:0, by nečekal ani největší optimista,“ připomněl Jaroslav Navrátil zářijové triumfy z Valencie nad domácím Španělskem, Jižní Koreou a Srbskem.

Do finálového turnaje vstoupí Češi středečním čtvrtfinálovým duelem proti Austrálii. V případě postupu narazí v pátečním semifinále na lepšího z dvojice Kanada – Finsko. Finále je na programu v neděli. „Proti Austrálii nebudeme favorité, žebříčkově jsou silnější. Ale viděli jsme už ve Valencii, že žebříček v Davis Cupu nerozhoduje. Věříme, že přijedeme dobře připraveni a dostaneme se co nejdále. Čtvrtfinále je skvělé, ale chceme víc,“ burcuje šestašedesátiletý rodák z Přerova.

Stavět chce opět zejména na Jiřím Lehečkovi a Tomáši Macháčovi. Druhý jmenovaný se právě na Davisově poháru odrazil před měsícem k sérii třinácti výher v řadě, během které ovládl dva halové challengery ve Francii.

„Jsem za něj jednoznačně rád. Poslední dva nebo tři roky jsem tvrdil, že Tomáš má na to, aby byl ve světové stovce. Teď vyhrál dva turnaje, kde porazil slušné hráče. Myslím, že před Davis Cupem je velmi důležité, že bude v psychické pohodě. Stejně jako Jirka Lehečka má hrát ještě tři turnaje, takže doufám, že ještě nějaký výsledek udělá. A přeju si, aby se Jirka Lehečka zvedl. Kuba Menšík má teď pauzu. Nejdůležitější bude, aby kluci byli všichni zdraví a také dobře naladění,“ uvedl Navrátil.

V závěru tiskové konference obdrželi oba kapitáni věcné dárky. Pála převzal Uno a Navrátil šachy – hry, které jsou spojeny právě s oběma týmy. „Vždy to dopadá tak, že všechny holky hrají proti mně,“ smál se Pála. „Nejlepším šachistou je Jakub Menšík. Ten snad neprohrál ani jednu partii,“ dodal v pohodové atmosféře Navrátil.


Galerie