Jednou jsi dole a pak zase nahoře, přemítá vítězka z Itálie Bejlek

- David Schlegel

Už šestý turnaj na okruhu ITF vyhrála o uplynulém víkendu teprve sedmnáctiletá Sára Bejlek. V italském městě Santa Margherita di Pula zvítězila už podruhé a na světovém žebříčku se vrátí zpět do druhé stovky. Ve finále proti Švédce Hennemannové ukázala málokdy vídaný obrat ze stavu 0:5 a na celém turnaji ztratila jen jeden set. Antuková sezona tímto turnajem pro Bejlek skončila. Nyní ji čekají ještě poslední dva letošní turnaje na tvrdém povrchu. „Hrála jsem tady v Itálii dva turnaje v řadě a určitě jsem měla vysoké cíle na obou z nich. Na prvním mi to nevyšlo. Hned první zápas jsem nehrála tak, jak jsem chtěla, necítila jsem se moc dobře, ale ponaučila jsem se. Druhý turnaj už mi vyšel lépe a vyhrála jsem ho,“ hodnotila podnik tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou.

Jediný set jste ztratila v semifinále s domácí Federicou Bilardovou, kterou jste nakonec porazila 4:6, 6:2, 6:3. Byl to nejtěžší zápas na turnaji? V čem byla soupeřka nebezpečná?
Nejtěžší zápas byl pro mě asi finále, a to po fyzické i psychické stránce. Proti Bilardové jsem na začátku nehrála hru, která na ni platila, takže jsem zbytečně ztratila set. Pak už jsem na ni našla pravý recept a už to fungovalo. Ona hrála velmi dobře kraťasy, chodila do míčů a já hrála ze začátku zbytečně pasivně. 

Ve finále se Švédkou Caijsou Wildou Hennemannovou jste po prvním vyhraném dějství prohrávala už 0:5, přesto jste odvrátila pět setbolů a sadu ještě zachránila. To byl docela husarský kousek, co říkáte?
Soupeřku jsem viděla v semifinále. Tak trochu to tam jedna druhé házely a věděla jsem, že mi nemá moc čím ublížit. Začala jsem velice slušně a vedla 4:1. Pak jsem ztratila koncentraci a soupeřka vyrovnala, ale nakonec se mi set podařilo dohrát. Druhý set jsem začala z neznámého důvodu fakt špatně. Pak jsem se uvolnila a řekla jsem si, že zkusím uhrát alespoň jeden nebo dva gemy a začít pak dobře ve třetím setu, ale nakonec to naštěstí dopadlo ve dvou.

Cítíte se být zpátky ve formě? Poslední výsledky jste sice neměla špatné, ale občas vám nějaký zápas nevyšel podle představ…
V poslední době jsem se snažila hrát trochu větší turnaje. Hrála jsem slušně. Zápasy, které jsem měla vyhrát, jsem vyhrávala. S letošní sezonou jsem celkem spokojená. Odehraji teď poslední dva turnaje a pak si dám volno a pojedu na kondiční soustředění. Poté poletíme do Austrálie. 

Na posledním grandslamu sezony jste prohrála v prvním kole kvalifikace s Číňankou Ja-fan Wang, od které jste dostala dva kanáry. Wang nakonec postoupila do hlavní soutěže, kde porazila sedmou hráčku světa Caroline Garcíaovou. Jak jste si s odstupem času tenhle duel zanalyzovala?
Byl to strašně složitý zápas, výsledek vypadá hodně krutě. Herně to tak ale úplně nebylo. Samozřejmě, Ja-fan byla a je skvělá hráčka a v zápase se držela na vlně. Já jsem měla v prvním, druhém i třetím gemu nějaké šance, které jsem nevyužila. To mě trochu zlomilo. Pořád se vlastně hrálo a já jsem nemohla nic udělat. Nedokázala jsem uhrát ani gem, ale určitě mě to nezlomilo. I když výsledek vypadá tak, jak vypadá, byl to kvalitní zápas. Nedělala jsem si z toho velkou hlavu, týden poté jsem uhrála finále v Praze na Spojích. 

Bylo pro vás ono finále na šedesátce v Praze velkou vzpruhou po neúspěšném vystoupení na US Open?
Byla to ukázka, jak je tenis vrtkavý. Před týdnem jsem dostala 12:0 a pak přišlo finále šedesátky. Teď jsem také prohrála v prvním kole a následující týden jsem vyhrála na stejném místě celý turnaj. Je to hlavně o hlavě.

V minulém roce jste měla na US Open skvělé výsledky. Porazila jste tam Mladenovicovou, Honovou a Watsonovou a postoupila premiérově do hlavní soutěže na grandslamu. Nezkazilo vám letošní vystoupení trochu dojem z New Yorku, nebo ho máte pořád tolik ráda jako loni?
Určitě ne. Takové zápasy se stávají a tohle se mohlo stát kdekoliv. Chci být v budoucnu silnější v hlavě. Mentálně i fyzicky.

Minulý týden jste v Itálii prohrála s Nadine Kellerovou. Mrzel vás tento nezdar hodně?
S Kellerovou to byl zápas jako každý jiný, akorát mi nevyšel. Nezačala jsem dobře a už jsem to nedokázala zvrátit. Doufám, že podobné zápasy jako ten v Americe nebo tento se mi už nebudou stávat. Musím být silnější. 

Zmínila jste, že vás čekají letos ještě dva turnaje. Zůstanete na antuce, nebo je odehrajete na tvrdém povrchu?
Za dva týdny jsem přihlášená do Šarm aš-Šajchu, kde se hraje na tvrdém povrchu. Poslední turnaj bude někde jinde, ale zatím ještě nejsme rozhodnuti kde.

Jak byste zhodnotila končící sezonu? Jak moc jste s ní spokojená? A co očekáváte od sezony příští?
Sezonu hodnotím určitě pozitivně. Samozřejmě, mohlo to být lepší. Nějaké zápasy, které jsem prohrála, jsem měla určitě vyhrát. Už bych chtěla v utkáních více prodat své zkušenosti z grandslamových turnajů. Už tenhle rok jsem se snažila hrát větší turnaje a nejezdit jenom na pětadvacítky. Kdybych hrála jenom pětadvacítky, asi bych získala více bodů a byla na tom žebříčkově lépe, ale to není to hlavní, o co nám jde. Na větších turnajích si zahraju s lepšími holkami. Příští rok už nebudu mít, na rozdíl od letoška, omezený počet turnajů. Určitě bych chtěla jezdit ještě víc na větší akce a zkoušet to s těmi lepšími.

Cesta Sáry Bejlek za titulem ze Santa Margherita di Pula

1. kolo: SÁRA BEJLEK – Federica Di Sarraová (ITA, 538.) 6:3, 6:1
Osmifinále: SÁRA BEJLEK – Amarissa Kiara Tóthová (HUN, 493.) 6:3, 7:6(3)
Čtvrtfinále: SÁRA BEJLEK – Alessandra Mazzolaová (ITA, 784.) 6:0, 6:1
Semifinále: SÁRA BEJLEK – Federica Bilardová (ITA, 467.) 4:6, 6:2, 6:3
Finále: SÁRA BEJLEK – Caijsa Wilda Hennemannová (SWE, 596.) 6:4, 7:6(7)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Sára Bejlek?? (@sarabejlek)