Dva týdny, dva tituly. Když se vyhrává, člověku se líbí všude, září Krumich

- David Schlegel, Filip Lefenda

Poté, co před týdnem ovládl podnik ITF v bulharském Pazardžiku, absolvoval Martin Krumich náročný přesun do gruzínského Telavi, kde si v nelehkých podmínkách došel pro další trofej z pětadvacítky. „Je to poprvé, co jsem zvládl vyhrát dva turnaje po sobě. Těším se na další týdny,“ hodnotí povedené vystoupení v rozhovoru pro Tenisový svět dvacetiletý Čech, jenž tak aktuálně táhne sérii už deseti zvládnutých zápasů v řadě.

Druhý týden v řadě, druhý titul. To se vám povedlo poprvé v kariéře. Jde pro vás o velký úspěch, že?
Ano. Je to poprvé, co jsem zvládl vyhrát dva turnaje po sobě. Je to určitě super. Nebylo to jednoduché – jak přesun z Bulharska sem do Gruzie, tak i zvykání na nové podmínky. Je to cenný úspěch.

Jaký byl přesun do Telavi?
Letěl jsem ze Soluně. Je to sice v Řecku, ale bylo to 300 kilometrů od Pazardžiku, kde se hrál minulý turnaj. V pondělí odpoledne jsem tedy letěl ze Soluně do Tbilisi. Poté jsem jel ještě 100 kilometrů z Tbilisi do Telavi, dějiště turnaje. Bylo to náročné. Kromě tříhodinového letu jsem strávil ještě nějakých 400 nebo 500 kilometrů v autě. Nebylo to nic jednoduchého.

Trochu jste si zvykal na podmínky. Hned v prvním kole jste odvracel mečbol proti Aleksandru Metrevelimu, zkušenému Gruzínci známého jména. Prohrával jste ve třetím setu 2:4. Soupeř podával za stavu 5:4 na vítězství a měl mečbol, přesto jste otočil. Asi to byl na psychiku náročný zápas…
Zápas to byl po vyhraném turnaji určitě složitý. Měl jsem za sebou dlouhou cestu do Telavi. V den, kdy jsme hráli, byly obtížné podmínky. Foukalo a oproti Bulharsku zde panovala i poměrně velká zima. V prvním setu jsem hrál dobře, soupeře jsem přehrával. Poté se podmínky ještě trochu zhoršily a bylo to obtížné. Bylo důležité, že jsem první klání přetrpěl. Poté už to bylo zápas od zápasu lepší.

Co utkání v kritických momentech rozhodlo?
Musel jsem postup vybojovat. Důležité bylo, že jsem i za nepříznivého skóre ve třetím setu stále věřil, že to mohu zvládnout. Odvracel jsem mečbol, měl jsem určitě i trochu štěstí. Sešlo se více věcí.

Jak utkání vypadalo? Kdo do toho takříkajíc chodil více?
V prvním setu se soupeř snažil hrát aktivně. Moc mu to nevycházelo, dělal hodně chyb. V dalších dvou setech už držel míč víc v kurtu. V podmínkách, kdy foukalo, byla zima a byly těžké míče, zvolil taktiku, která pro mě byla obtížnější. Byl to boj. Při mečbolu jsem šel na síť a posadil jsem volej na lajnu. Zahrál jsem aktivně, ale i se štěstím. Dopadlo to dobře.

Další dva zápasy byly trochu snadnější, i když s Monačanem Vacherotem jste ze začátku prohrával. Nakonec jste zvítězil 6:4 a 6:0. Poté vám nenastoupil Ukrajinec Vanšelbojm, kterého jste týden zpět porazil v Bulharsku...
Vacherot je dobrý hráč, byl už okolo 250. místa na světě. Nyní je lehce za třístovkou. První set byl vyrovnaný. Já ze začátku prohrával. Poté jsem vyrovnal na 4:4 a zahrál dobře v koncovce setu, stejně tak na začátku toho druhého. To bylo důležité, tím jsem ho zlomil. Druhý set jsem vyhrál 6:0. Čtvrtfinále mi Vanšelbojm skrečoval. Prý onemocněl.

Odpočinek vám asi přišel vhod, neboť následoval zápas s Chorvatem Serdarušičem, což je výborný tenista. Vyhrál jste 7:6 ve třetím setu. Skoro to vypadá, že tyto složité a dramatické zápasy v posledních týdnech vyhledáváte, nebo ne?
To, že jsem nemusel hrát čtvrtfinále, mi určitě ušetřilo síly do semifinále a finále. Se Serdarušičem to byl strašně těžký zápas, od prvního do posledního míče. První set jsem vyhrál 6:3, dvakrát jsem ho dokázal brejknout. Druhý set byl strašně vyrovnaný. Nezvládl jsem koncovku tiebreaku. Ve třetím setu jsem byl sice o brejk nahoře a vedl 3:1, ale o náskok jsem přišel. Neudělal jsem přitom nic moc špatně. Od stavu 3:3 to byl zase boj o každý balon. Oproti druhému setu jsem byl v koncovce tiebreaku šťastnější já.

Co v závěrečné zkrácené hře rozhodlo?
Odehrál jsem ji aktivně. Od stavu 5:4 jsem zápas ukončil dvěma vítěznými údery. Nebyl jsem pasivní, chodil jsem do toho. To byl ten klíč.

Ve finále jste opět narazil na Rumuna Ionela. Pousmál jste se tomu, že si zahrajete o titul znovu se stejným soupeřem? Očekával jste snazší, nebo těžší zápas než posledně?
Před finále jsem věděl, do čeho jdu. Jak jste říkal, hrál jsem s ním minulý týden. Věděl jsem, že se nikdy nevzdá, že bojuje o každý míč. Je to dobrý hráč. Bylo to těžké, hlavně fyzicky. Šlo o desátý zápas za dva týdny, ale zvládl jsem ho. Na začátku prvního setu jsem trochu tahal za kratší konec. Poté jsem ale zvládl jeho koncovku a v tom druhém šel rychle do úniku. Vedl jsem 5:2. Za stavu 5:3 jsem utkání nedopodával, následně jsem ale soupeře čistou hrou brejknul na 6:4.

Byl to jednodušší zápas než ten před týdnem? Vyhovovaly vám podmínky více než soupeři, nebo to bylo tím, že už jste věděl, co na Ionela hrát?
Klíčem k tomu, že to bylo v uvozovkách výsledkově snazší, bylo to, že jsem neměl takové výkyvy. V Bulharsku jsem nezvládl první set, kde jsem zahrál hodně špatně poslední dva gemy. Tentokrát jsem byl konzistentní a díky tomu jsem zvládl vyhrát ve dvou setech.

Nyní vás čeká v Telavi třetí turnaj v řadě. Máte v nohách dva týdny. Půjdete do toho, nebo nakonec ne?
Ano. Kdybych měl někam cestovat, pravděpodobně bych nehrál. Je to na stejném místě, takže zde na turnaj zůstávám. Dám si den volna a v úterý si půjdu zahrát (rozhovor vznikal v pondělí – pozn. red.). Ve středu mě čeká první kolo. Uvidím, jak se budu cítit. Doufám, že budu v pohodě a budu moct hrát tak, jak nejlépe umím.

Díval jste se už, kam byste se měl posunout na žebříčku?
Koukal jsem se, že bych měl být okolo čtyřstého místa. Za posun jsem určitě rád. Těším se na další týdny.

Zdraví vám slouží? Necítíte únavu, případně nějaké bolístky?
Únava tam určitě je. Žádné vážné zranění na druhou stranu nemám. Musím zaklepat. Jsem rád, jak to je.

Jak se vám v Telavi líbí? Jak byste Gruzii porovnal s Bulharskem?
Když se vyhrává, člověku se líbí všude (smích). Je to tady fajn. Hotel je hezký. Kurty jsou nové a v docházkové vzdálenosti pěti minut. Myslím, že si tady nemůžeme na nic stěžovat.

Cesta Martina Krumicha za titulem z Telavi

1. kolo: MARTIN KRUMICH – Aleksandre Metreveli (GEO, 861.) 6:1, 6:7(7), 7:5
Osmifinále: MARTIN KRUMICH – Valentin Vacherot (MON, 311.) 6:4, 6:0
Čtvrtfinále: MARTIN KRUMICH – Eric Vanšelbojm (UKR, 386.) bez boje
Semifinále: MARTIN KRUMICH – Nino Serdarušič (CRO, 293.) 6:3, 6:7(4), 7:6(4)
Finále: MARTIN KRUMICH – Nicholas David Ionel (ROU, 241.) 6:4, 6:4

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Martin Krumich (@martinkrumich)